Terugkijken: Maxim Februari over zijn nieuwe boek ‘De maakbare man’

Toen nog Marjolijn Februari, columniste en filosofe, deed vorig jaar september in haar column in NRC Handelsblad een onverwachte mededeling: vanaf nu leef ik verder als man. Maxim Februari schreef het boek De maakbare man en was vanavond te gast in De wereld draait door om erover te praten. Kijk het hele gesprek hier terug.

Still van de uitzending van DWDD vanavond
Still van de uitzending van DWDD vanavond

Toen nog Marjolijn Februari, columniste en filosofe, deed vorig jaar september in haar column in NRC Handelsblad een onverwachte mededeling:

“Het persoonlijke nieuws dat ik u wil vertellen, betreft mijn beslissing correcties aan te brengen op de mal waarin ik gegoten ben. Dat wil zeggen, vanaf nu leef ik verder als man, en al een half jaar gebruik ik de hormonen die mij als bij toverslag geschikt maken voor die nieuwe rol.”

Lang bleef Februari, “uit beleefdheid” een man in een vrouwenlichaam. Tot hij wel man moest worden. Maxim Februari schreef een boek over transseksualiteit, zijn transitie, hormonen en vreemde vooroordelen over mannelijkheid:

“Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken.”

Hij was vanavond te gast in De wereld draait door om erover te praten. Als je je toch al mannelijk voelt, is het ook wel handig daar ook een mannelijk lichaam bij te hebben, stelt Februari redelijk nuchter vast. Februari beschrijft het boek dat morgen uitkomt als een soort ‘mannen komen van Mars en vrouwen van Venus op zijn transseksueels’: De maakbare man.

Is de baard belangrijker dan een geslachtsdeel? Kijk het hele gesprek hier terug:

    • Anouk van Kampen