Paus Benedictus XVI neemt afscheid van het Vaticaan

De helikopter met daarin de vertrekkende paus Benedictus XVI boven de Sint Pieter in het Vaticaan.
De helikopter met daarin de vertrekkende paus Benedictus XVI boven de Sint Pieter in het Vaticaan. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Paus Benedictus XVI heeft het Vaticaan verlaten en is aangekomen in het buitenverblijf waar hij de laatste uren van zijn pontificaat doorbrengt. De paus ging aan boord van een helikopter en verliet onder klokgelui het kerkstaatje.

Even daarvoor nam de paus afscheid van zijn volgelingen op Twitter:

Twitter avatar Pontifex Benedict XVI Thank you for your love and support. May you always experience the joy that comes from putting Christ at the centre of your lives.

De laatste openbare audiëntie van de paus was gisteren op een bomvol Sint-Pietersplein in Rome. Benedictus bedankte de gelovigen dat ze zijn beslissing om af te treden respecteren. Hij zei tevens dat hij tijdens zijn tijd als paus momenten van “licht en vreugde” heeft gekend, maar ook moeilijke tijden wanneer “het leek alsof God sliep”. Vanavond om acht uur treedt de paus definitief terug.

Vanmiddag nam de paus afscheid van de kardinalen. Hij beloofde ‘onvoorwaardelijke eerbied en gehoorzaamheid’ aan de nieuwe paus. Ook riep hij de kerk op verenigd te blijven. Hij is nu in zijn buitenverblijf, waar hij de komende maanden blijft. Daarna neemt hij zijn intrek in een klooster. Vanaf het balkon van zijn buitenverblijf sprak hij het publiek voor de laatste keer toe. Hij zei dat hij zich klaarmaakt voor de laatste fase van zijn leven als “simpele pelgrim”.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Laatste woorden paus in Castel Gandolfo: buona notte
Een vrouw neemt afscheid van de paus. Foto Reuters / Stefano Rellandini

Een vrouw neemt afscheid van de paus. Foto Reuters / Stefano RellandiniEen vrouw neemt afscheid van de paus. Foto Reuters / Stefano Rellandini

Paus trad onverwachts af

Paus Benedictus verraste de wereld op maandag 11 februari door bekend te maken dat hij per vandaag terugtreedt. Het is voor de eerste keer in zeshonderd jaar dat een paus er voortijdig mee ophoudt. De 85-jarige Benedictus gaf als reden voor zijn terugtreden dat zijn krachten afnemen en dat hij daarom niet meer in staat is “om het ambt dat mij is toevertrouwd te vervullen”.

Gelovigen zijn verzameld voor het buitenverblijf van de paus in Castel Gandolfo, waar hij de komende twee maanden verblijft. Foto AP / Luca Bruno

Gelovigen zijn verzameld voor het buitenverblijf van de paus in Castel Gandolfo, waar hij de komende twee maanden verblijft. Foto AP / Luca BrunoGelovigen zijn verzameld voor het buitenverblijf van de paus in Castel Gandolfo, waar hij de komende twee maanden verblijft. Foto AP / Luca Bruno

Binnenkort begint het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Morgen wordt daarvoor op zijn vroegst een datum geprikt. Benedictus zal “niet deelnemen aan het conclaaf en ook geen rol spelen in het bestuur van de Kerk tijdens de sede vacante”, zei het Vaticaan eerder.

Lees hier ons stuk van vanochtend over wat er nu in het Vaticaan, en met de toekomstige paus emeritus gaat gebeuren.