Over de haag

Ad captandum vulgus

(Om het volk te winnen)

De Eerste Kamer gaat steeds meer op de Tweede Kamer lijken, wordt de laatste tijd vaak gezegd. In gedrag misschien, maar niet in taalgebruik. „Romae omnia venalia esse” sprak GroenLinks-senator Tof Thissen (gymnasium B) afgelopen dinsdag tijdens het debat over partijfinanciering, ofwel: in Rome is alles te koop. Dat liet VVD’er Koos Schouwenaar (gymnasium B) niet op zich zitten: „Nil volentibus arduum” – waar een wil is, is een weg. Wat moest Eerste Kamerlid Thom de Graaf (D66, gymnasium B) toen nog? „Quod licet Iovi non licet bovi.” Vrij vertaald: wat een belangrijk iemand mag, mag niet iedereen. Daar moet ik overheen kunnen, moet PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (gymnasium B) gedacht hebben. Hij kwam ‘spontaan’ aanzetten met priester Laocoön: „Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes”. (Hoe het ook zij, ik vrees de Grieken ook als zij geschenken geven). Wat moet je na zoveel verbaal geweld nog als eenvoudig PvdA-senator met hbs B? Ruud Koole deed een dappere socialistische poging: „Pecunia non olet.”

Ludiek en eenzaam

Grapje van de PVV, gisteravond laat in de Tweede Kamer. Kamerlid Barry Madlener van deze partij diende mede namens fractieleider Geet Wilders een motie in waarin premier Rutte wegens „hopeloos falen” tijdens de Europese top van regeringsleiders werd uitgenodigd „het Torentje te verlaten en eerste assistent van de heer Van Rompuy te worden”. Een „ludieke wijze” om zijn standpunt duidelijk te maken, verduidelijkte Madlener. Ludieke actie? Dat vonden de woordvoerders van de andere partijen niet. Dit was een regelrechte motie van afkeuring waarover, conform de regels, direct gestemd diende te worden. Daar had Madlener niet op gerekend. Hij was kort na middernacht nog de enig aanwezig PVV’er in de Tweede Kamer. Hetgeen pijnlijk duidelijk werd bij de hoofdelijke stemming, waarvoor het vereiste quorum bij lange na niet aanwezig was.

VVD zoekt mediabeest

Meer Tweede Kamerleden betekent méér voorlichting. De VVD haalde in september 41 zetels, tien meer dan de vorige kabinetsperiode. En dus kwam gisteren een vacature online voor een voorlichter (m/v). De eisen zijn niet mals: „De VVD-standpunten brengt u zo effectief mogelijk over het voetlicht door het insteken van nieuws bij redacties van kranten, radio en tv, het toepassen van social media en het organiseren van persevenementen.” De voorlichter bereidt ook de mediaoptredens met Kamerleden voor. Al hoeft dat laatste weinig tijd te kosten: de nieuwe VVD-parlementariërs kregen kort na de verkiezingen de instructie vooral zo mín mogelijk met de pers te spreken.