Kortkolom cultuur

Vijf genomineerden Gouden Boekenuil

Amsterdam. Marja Vuijsje is de enige vrouw op de shortlist van de Gouden Boekenuil 2013, de belangrijkste Vlaamse literaire prijs. Haar boek Ons kamp is de enige non-fictietitel, naast de vier overgebleven romans Pier en oceaan van Oek de Jong, De man zonder ziekte van Arnon Grunberg, Post Mortem van Peter Terrin en Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Auteurs als Herman Brusselmans, Nop Maas en Martin Michael Driessen zijn afgevallen. De prijs bestaat uit 25.000 euro en wordt uitgereikt op 4 mei. (NRC)

Mondriaan Fonds helpt Bonnefanten

Amsterdam. Het Bonnefantenmuseum heeft 77.000 euro gekregen van het Mondriaan Fonds voor de aankoop van twee schilderijen van de Amerikaanse kunstenares Mary Heilman. Het Mondriaan Fonds noemt de abstracte schilderijen Road Trip (2010) en Positive-Negative (2011) een belangrijke aanvulling voor de Collectie Nederland. De totale prijs is 190.000 euro. Ook de Bank Giro Loterij helpt. (NRC)

Minister wil geen tax shelter filmindustrie

Amsterdam. Minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) heeft in antwoord op vragen van D66 zich uitgesproken tegen een zogenoemde ‘tax shelter’: belastingvoordelen voor filminvesteerders. Op 11 april is er een filmtop, afgedwongen door een Kamermeerderheid. Daarop worden maatregelen besproken ter bevordering van de concurrentiepositie van de Nederlandse film. De filmwereld zelf wil daarvoor een tax shelter. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) wees zo’n shelter al af. Nu volgt de cultuurminister. „Dit past niet in het streven naar een vereenvoudiging van het fiscale stelsel.” (NRC)