‘Inhuldigingsfeest kost Amsterdam meer dan Van der Laan begroot’

Het inhuldigingsfeest van koning Willem-Alexander kost de gemeente Amsterdam vermoedelijk veel meer dan de begrote zeven miljoen euro van burgemeester Eberhard van der Laan. Waar een normale Koninginnedag de gemeente zo’n vier ton kost, kunnen de kosten van de inhuldiging volgens de SP oplopen tot tien miljoen euro.

De gemeenteraad moet het college nog toestemming geven voor de kosten van het feest, maar de SP in Amsterdam doet dat in ieder geval niet.

Twitter avatar LaurensIvens Laurens Ivens Kosten troonswisseling voor Amsterdammers: zo’n 10 miljoen euro. En ondertussen bezuinigt de stad op kinderen die in armoede leven. #krom

“Het feestje is het probleem niet. Maar de gemeente moet dit niet betalen. Het is niet hun feest. (…) De inkomsten stijgen niet met de kosten mee maar blijven gelijk aan een ‘gewone’ 30 april.” - Fractievoorzitter Laurens Ivens.

Het stadsbestuur is nog in gesprek met het rijk en private partijen over een bijdrage.

Wel extra kosten, ‘geen extra inkomsten’

Volgens Ivens heeft Van der Laan de kosten voor extra mankracht bij de politie niet meegenomen en gaan allerlei werkzaamheden van de stadsdelen geld kosten. Zo moeten bijvoorbeeld bankjes worden weggehaald. Daarnaast steekt het hem dat het geld dat wordt besteed niet terugkomt. “Er zal extra omzet worden gedraaid maar dat gaat allemaal naar het bedrijfsleven en rijksoverheid.”

Van der Laan maakte gisteren de festiviteiten op de dag van de troonswisseling bekend.