Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU-akkoord over inperken bonussen banken

Foto ANP/Lex van Lieshout

De bonussen van bankiers worden ingeperkt tot eenmaal het jaarsalaris. Alleen als een grote meerderheid van aandeelhouders een hogere beloning wil, kan deze oplopen tot het dubbele. Dat zijn de lidstaten van de Europese Unie, het Europees Parlement en de Europese Commissie gisteren overeengekomen.

De deal is onderdeel van een groter akkoord om de kapitaalbuffers van banken te versterken, zo meldde de Ierse minister van financiën Michael Noonan, die de onderhandelingen namens de lidstaten leidde, gisteren tegenover persbureau AP:

“Deze verandering in de regels voor banken zorgen er voor dat er in de toekomst genoeg kapitaal is om een economische schok te kunnen opvangen. Dat zorgt ervoor dat belastingbetalers worden beschermd.”

Akkoord Groot-Brittannië nog onduidelijk

Het akkoord werd na acht uur onderhandelen gesloten. Vooral Groot Brittannië is tegen het inperken van de bankiersbonussen, omdat Londen het grootste financiële centrum is van Europa. Of het land akkoord gaat met het compromis is nog onzeker, maar er is geen unanimiteit vereist.

Bankiers kunnen in veel landen bonussen krijgen die vele malen groter zijn dan hun jaarsalaris. Het Europees Parlement wilde alleen instemmen met de hogere kapitaaleisen voor banken, als deze bonussen werden aangepakt.

De onderhandelingen over het akkoord hebben tien maanden geduurd en verliepen stroef. De EU-lidstaten gingen uiteindelijk akkoord met de inperking van de bonussen, omdat zij het belangrijk vonden dat de nieuwe kapitaalregels vanaf januari volgend jaar gaan gelden.