Dansen in het Filmmuseum

Justen danst al sinds hij kan lopen. Nu danst hij in een film die te zien is op het festival Cinedans.

Justen Beer in de film ‘With a Piece of Chalk’
Justen Beer in de film ‘With a Piece of Chalk’

Kijk, dat is het betere werk. Nog maar een half jaar op de vooropleiding dans in Venlo speelt Justen Beer (12) nu al een hoofdrol in een dansfilm. With a Piece of Chalk is te zien tijdens Cinedans, een festival dat helemaal bestaat uit dansfilms: korte, lange, met of zonder verhaal, over echte dansers of dansende rolletjes plakband – want dat kan ook!

Jammer genoeg kan Justen zelf niet als een filmster op het festival paraderen, want dan is hij in Frankrijk. Voor een danswedstrijd. Justen danst al sinds hij zo’n beetje kon lopen. Hij werd toen hij acht was Nederlands kampioen b-boying (een bepaalde stijl hiphopdans) voor dansers tot veertien jaar en reist stad en land af voor battles en wedstrijden. Zo gek is het dus niet dat hij door een stel filmstudenten werd gevraagd. „We kenden elkaar niet”, vertelt hij aan de telefoon. „Maar het ging heel makkelijk en veel sneller dan zij hadden verwacht. Dat kwam een beetje door mij, omdat ik goed meewerkte. Ik mocht zelf bepalen wat ik wilde dansen; grondwerk, dingen op mijn handen of vooral voetenwerk.”

In With a Piece of Chalk (‘met een stuk krijt’) speelt Justen een jongen die het thuis en op school zwaar heeft: zijn vader en moeder ruziën de hele tijd en op school vinden ze hem een loser. Helemaal alleen begint hij in een grote, lege hal te dansen op de hinkelbaan die hij met een stukje krijt heeft getekend. Windmill, backflip, monkey flip, handstand, handstand spins, backspins: hij kent de vetste skills die er zijn. Al dansend kan hij al die rottige dingen even vergeten.

Justens eigen leven ziet er gelukkig heel anders uit, dus het gevoel van dat filmjongetje herkent hij niet. „Nee, totaal niet. Ik word niet gepest. Op school hebben ze wel respect voor wat ik doe. En als ze het niet hebben: pech.”

Op de vooropleiding krijgt hij elke dag dansles: klassiek, modern en folklore. Modern vindt hij het leukst, maar niet zo leuk als b-boying en andere hiphopstijlen. „Die technieken die ik op school leer, zijn om meer controle over mijn lichaam te krijgen.” Waarschijnlijk gaan we wel meer horen van Justen. Hij doet mee aan Everybody Dance Now, het nieuwe dansprogramma van RTL, binnenkort gaat hij het theater in, en wie weet: meer films maken lijkt hem wel wat.