Boogerd betaalde bijna 17.000 euro aan dopingdealer

Wielrenner Michael Boogerd heeft bijna 17.000 euro betaald aan de Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner, binnen één jaar. Dat blijkt uit vier facturen en twee bankafschriften van Matschiner, die in bezit zijn van deze krant.

Matschiner bevestigt dat hij Boogerd de rekeningen heeft gestuurd. „Ik kan daar moeilijk over liegen.” Matschiner bevestigt ook dat hij het geld van de oud-Raborenner heeft ontvangen. „Dat klopt.”

De nota’s uit 2006 en 2007 wijzen op een innige samenwerking tussen Boogerd en Matschiner. Dat is opvallend, omdat Boogerd zowel de nauwe contacten met Matschiner als dopinggebruik altijd heeft ontkend. De oud-renner zei in december wel dat hij Matschiner slechts kleine bedragen voor vitaminen had betaald.

Matschiner heeft toegegeven dat hij Michael Rasmussen en Thomas Dekker, oud-ploeggenoten van Boogerd, assisteerde bij bloeddoping. Hij stuurde Rasmussen en Dekker daarvoor facturen. Ook andere sporters met wie de Oostenrijker zaken deed, kregen een rekening. Matschiner: „Dat deed ik ook als ik bloed had afgenomen, of als ik verboden middelen had verkocht. Maar ik schreef natuurlijk niet ‘doping’ op de nota’s. Ik schreef ‘lactaattest’, ‘voedingsmiddelen’. Als ik ‘trainingsplan’ schreef, dan ging het bijna altijd om een innameplan voor doping.”

Op de vier rekeningen aan Boogerd staat vier keer het woord ‘trainingsplan’ en drie keer ‘lactaattest’. Matschiner: „De rekeningen aan Boogerd moet u zelf interpreteren.”

Boogerd was niet bereikbaar voor commentaar.

Alleen voor vitaminen?: pagina 29