Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Boogerd betaalde bijna 17.000 euro aan dopingdealer

Michael Rasmussen in de gele trui in de tour van 2007. Voor hem, vanaf links, zijn ploeggenoten Michael Boogerd, Denis Mensjov en Thomas Dekker. Foto AFP / Franck Fife

Wielrenner Michael Boogerd heeft bijna 17.000 euro betaald aan de later veroordeelde Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner. Dat blijkt uit vier facturen en twee bankafschriften van Matschiner, die in bezit zijn van NRC Handelsblad.

Matschiner bevestigt desgevraagd dat hij de rekeningen aan Boogerd heeft verstuurd. “Ik kan daar moeilijk over liegen. Mijn naam, en de naam van mijn bedrijf staan er op.” Matschiner bevestigt ook dat hij het geld van de oud-renner van de Rabobankploeg heeft ontvangen. “Dat klopt.”

Update 13.15 uur: Boogerd heeft tegenover de NOS het bestaan van de facturen bevestigd. Boogerd wil verder niet op de zaak ingaan en of het doping betreft, meldt de NOS.

De nota’s uit 2006 en 2007 (in totaal 16.940 euro) wijzen op een innige relatie tussen de beste Nederlandse wielrenner van het afgelopen decennium en de Oostenrijkse dopingdealer. Dat is opvallend, omdat Boogerd zowel zijn nauwe contacten met Matschiner als het gebruik van doping altijd heeft ontkend.

Binnen twee maanden was het gevraagde bedrag overgemaakt door Michael Boogerd.Binnen twee maanden was het gevraagde bedrag overgemaakt door Michael Boogerd.

Bekijk hier de drie andere facturen.

Na vragen van NRC Handelsblad moest de renner in december al toegeven dat hij ook met Matschiner in een wijnbar in Wenen had gezeten, en dat hij rekeningen van de Oostenrijker had ontvangen. Volgens Boogerd ging het om “kleine bedragen”, en betrof het betalingen voor vitaminen. Die lezing wordt nu door Matschiner in twijfel getrokken. “Ik denk dat je heel veel vitaminen kunt kopen voor 17.000 euro”, zegt de Oostenrijker in een reactie.

Matschiner heeft inmiddels toegegeven dat hij Michael Rasmussen en Thomas Dekker, teamgenoten van Boogerd bij de Rabobankploeg, assisteerde bij hun bloeddopinggebruik. Matschiner stuurde Rasmussen en Dekker daar facturen voor. Ook de andere sporters waar de Oostenrijkse oud-atleet zaken mee deed, kregen een rekening. “Ik heb heel veel rekeningen verstuurd”, stelt Matschiner.

“Dat deed ik ook als ik bloed had afgenomen, of als ik verboden middelen had verkocht. Maar ik schreef natuurlijk niet ‘doping’ op de nota’s. Ik schreef ‘lactaattest’, ‘voedingsmiddelen’. Als ik ‘trainingsplan’ schreef, dan ging het in werkelijkheid om een innameplan voor doping.”

Op de vier rekeningen aan Boogerd staat vier keer het woord ‘trainingsplan’ en wordt drie keer gesproken over een ‘lactaattest’. Matschiner:

“De rekeningen aan Boogerd moet u zelf interpreteren. Ik kan alleen zeggen: vraag Boogerd nog maar eens waarom er zulke grote bedragen bij hem in rekening zijn gebracht.”

Michael Boogerd was niet bereikbaar voor een reactie.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal over de betalingen van Boogerd aan de Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner. Abonnees kunnen het artikel vanaf 14.00 uur in de digitale editie lezen.