‘Bezuinigingsplannen bekend - ook een half miljard geïnvesteerd in infrastructuur’

De coalitie van VVD en PvdA wil volgend jaar niet alleen ongeveer vier miljard euro bezuinigen, maar ook een half miljard euro extra uittrekken voor investeringen in infrastructuur. Dat meldt De Telegraaf vanmiddag op basis van anonieme bronnen.

De coalitie wil met het extra geld zorgen voor werk in de bouw. Verder trekken de coalitiepartijen volgend jaar driehonderd miljoen euro uit voor koopkrachtcompensatie voor de laagste inkomens.

De extra uitgaven maken naar verluidt deel uit van het bezuinigingspakket dat premier Mark Rutte naar verwachting morgen presenteert als reactie op de tegenvallende groeiverwachtingen die het Centraal Planbureau vanmorgen publiceerde. Het CPB voorziet een begrotingstekort van 3,4 procent en daarom vormt het kabinet nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Eerst buigt de ministerraad zich morgen nog over de plannen.

De coalitie wil bezuinigen door een nullijn voor salarissen in de zorg en de overheid. Dat moet twee miljard euro opleveren. Verder worden de belastingschijven niet geïndexeerd, wordt een lastenverlichting in het bedrijfsleven geschrapt en krijgen gemeentes, provincies en ministeries minder geld. Deze plannen zijn nog niet definitief en kunnen nog worden aangepast in overleg met de oppositie en sociale partners voor de presentatie van morgen.