Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Bekijk hier de vier rekeningen van dopingdealer aan Boogerd

De Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner heeft in 2006 en 2007 ten minste vier facturen aan Michael Boogerd gestuurd, voor een totaalbedrag van 16.940 euro, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Bekijk hier de vier facturen.

Matschiner schreef altijd rekeningen aan de sporters waar hij zaken mee deed. Matschiner zegt in NRC:

“Dat deed ik ook als ik bloed had afgenomen, of als ik verboden middelen had verkocht. Maar ik schreef natuurlijk niet ‘doping’ op de nota’s. Ik schreef ‘lactaattest’, ‘voedingsmiddelen’. Als ik ‘trainingsplan’ schreef, dan ging het bijna altijd om een innameplan voor doping.”

Op de vier rekeningen aan Boogerd staat vier keer het woord ‘trainingsplan’ en wordt drie keer gesproken over een ‘lactaattest’. Matschiner:

“De rekeningen aan Boogerd moet u zelf interpreteren. Ik kan alleen zeggen: vraag Boogerd nog maar eens waarom er zulke grote bedragen bij hem in rekening zijn gebracht.”

Bekijk hieronder de vier facturen:

Matschiner stuurde de eerste rekening aan Boogerd op 27 november 2006. Matschiner bevestigt desgevraagd dat hij de vier rekeningen aan Boogerd heeft verstuurd. “Ik kan daar moeilijk over liegen. Mijn naam, en de naam van mijn bedrijf staan er op.” Matschiner bevestigt ook dat hij het geld van de oud-renner van de Rabobankploeg heeft ontvangen.Matschiner stuurde de eerste rekening aan Boogerd op 27 november 2006. Matschiner bevestigt desgevraagd dat hij de vier rekeningen aan Boogerd heeft verstuurd. “Ik kan daar moeilijk over liegen. Mijn naam, en de naam van mijn bedrijf staan er op.” Matschiner bevestigt ook dat hij het geld van de oud-renner van de Rabobankploeg heeft ontvangen.

De eerste twee facturen werden door Boogerd cash betaald. Dat schreef Matschiner rechtsboven op de factuur, met pen.De eerste twee facturen werden door Boogerd cash betaald. Dat schreef Matschiner rechtsboven op de factuur, met pen.

De derde rekening stamt uit juni 2007. Matschiner heeft inmiddels toegegeven dat hij Boogerds ploeggenoten Thomas Dekker en Michael Rasmussen hielp bij hun bloeddopinggebruik.De derde rekening stamt uit juni 2007. Matschiner heeft inmiddels toegegeven dat hij Boogerds ploeggenoten Thomas Dekker en Michael Rasmussen hielp bij hun bloeddopinggebruik.

Hoewel de omschrijvingen op zijn rekeningen volgens Matschiner meestal bezijden de waarheid zijn, kloppen de data volgens hem wel. Deze rekening is dus voor een dienst die Matschiner aan Boogerd heeft geleverd, ter voorbereiding op het wereldkampioenschap in Stuttgart, in 2007.Hoewel de omschrijvingen op zijn rekeningen volgens Matschiner meestal bezijden de waarheid zijn, kloppen de data volgens hem wel. Deze rekening is dus voor een dienst die Matschiner aan Boogerd heeft geleverd, ter voorbereiding op het wereldkampioenschap in Stuttgart, in 2007.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal over de betalingen van Boogerd aan de Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner. Abonnees kunnen het artikel vanaf 14.00 uur in de digitale editie lezen.