'Actie VWS nodig bij decentralisatie van jeugdzorg'

De overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten verloopt onrustbarend slecht. De zorg voor kwetsbare kinderen is in het geding. Dat blijkt uit het eerste rapport dat de ‘transitiecommissie stelselherziening jeugd’ gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze commissie – voorgezeten door de Rotterdamse oud-wethouder Leonard Geluk en ook bemand met twee hoogleraren jeugdzorg – ziet toe op de decentralisatie van jeugdzorg, die per 2015 rond moet zijn. Nu is jeugdzorg grotendeels een provincietaak.

Er is nog geen duidelijk wetsvoorstel voor de overheveling, noch een overkoepelende planning. Gemeenten kunnen nauwelijks beoordelen welke taak hun te wachten staat, zegt Leonard Geluk vandaag in deze krant. „Gemeenten weten niet hoeveel geld zij krijgen voor het uitvoeren van de jeugdzorg. Sterker nog, gemeenten weten vaak niet welke zorg ‘hun’ kinderen op dit moment krijgen.”

Volgens de commissie moet het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zo snel mogelijk in actie komen om dat soort informatie boven tafel te krijgen. De commissie wil ook binnen een maand een „planningsdocument” zien van VWS. Zo’n document moet duidelijk maken welke stappen gemeenten precies moeten nemen op weg naar 2015. Duidelijkheid over het geld dat elke gemeenten krijgt, moet VWS van de commissie uiterlijk in april bieden.

Hoe kan het dat de overheveling ondermaats verloopt? Geluk: „Het was goed geweest als de vraag was gesteld: wat moet er op 1 januari allemaal geregeld zijn, en wat betekent dat voor nu? Maar daarop lag de focus van het kabinet blijkbaar niet. Die lag op het wetstraject, de timing van de jeugdwet die voor deze decentralisatie nodig is.”

VWS zegt in een reactie dat het kabinet al „forse stappen” zet. Zo is het „streven” in mei „zoveel mogelijk duidelijkheid” te geven over het budget per gemeente. De algehele planning van de decentralisatie, volgt – op zijn vroegst – in april.

Interview Leonard Geluk: pagina 6