Zijlstra: voor 2014 is de 3-procentsnorm wél hard - Dijsselbloem langs oppositie

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt dat het niet erg is als de 3-procentsnorm dit jaar niet wordt gehaald, maar voor 2014 is het voor de VVD wel een harde afspraak.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zegt dat het niet erg is als de 3-procentsnorm dit jaar niet wordt gehaald, maar voor 2014 is het voor de VVD wel een harde afspraak. Foto ANP Phil Nijhuis

Voor komend jaar is de 3-procentsnorm wél een harde afspraak. Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vanochtend in een interview met de Volkskrant. De coalitiepartners VVD en PvdA kwamen gisteren overeen dat er dit jaar niet extra bezuinigd wordt om de Europese begrotingsnorm te halen.

PvdA-leider Diederik Samsom zei gisteren al dat de norm “belangrijk” is, maar dat er in de huidige “buitengewone omstandigheden” van afgeweken kan worden om de groei en werkgelegenheid te bevorderen. Zijn uitspraak kwam in de aanloop naar nieuwe cijfers van het CPB die morgen worden gepresenteerd, waarin naar verwachting een begrotingstekort van boven de drie procent te zien is.

Zijlstra toonde zich onbuigzamer: de drie procent is een “duidelijke streep”, zo zei hij. De VVD heeft zich altijd strikt willen houden aan deze norm. Maar omdat de overschrijding deels te wijten is aan de nationalisatie van SNS Reaal, en nieuwe bezuinigingen de economie een zware klap zouden toebrengen, wijkt de VVD daar nu toch vanaf, zegt Zijlstra tegen de ochtendkrant:

“We zitten midden in het begrotingsjaar. Je kunt moeilijk geld terugeisen wat je al hebt uitgegeven. Je kunt het alleen nog met lastenverzwaring oplossen. Wat vinden wij als VVD belangrijker? Dat we in 2013 de drie procent eenmalig niet halen? Of dat we die norm wel halen, maar de economie structureel een grote klap toebrengen? We kunnen de btw met vijf procent verhogen, maar dat lijkt me ook niet verstandig.”

Rehn liet doorschemeren: Nederland krijgt extra tijd

Eurocommisaris Olli Rehn zei vorige week dat Nederland effectieve maatregelen heeft genomen om de begroting op orde te krijgen. Dat dat niet is gelukt, is volgens hem voor een belangrijk deel veroorzaakt door de nationalisatie van de bank SNS Reaal. Zo liet hij doorschemeren dat Nederland extra tijd krijgt om aan de regels te voldoen.

Dijsselbloem maakt rondje langs oppositie

Dijsselbloem is zojuist begonnen aan zijn rondje langs de oppositiepartijen. Als eerste ging hij om half negen langs bij Henk Krol (50Plus), gevolgd door de ChristenUnie. Bij aanvang van de gesprekken wilde de bewindsman weinig kwijt. Dijsselbloem maakt een rondje langs de oppositiepartijen om “het proces van de komende maanden door te nemen”.

Een woordvoerder van de minister benadrukt tegenover persdienst Novum dat het niet gaat om onderhandelingen, maar om de toelichting van het proces na het bekend worden van de CPB-cijfers donderdag. Behalve met Krol staan vandaag ook nog gesprekken gepland met onder anderen Kees van der Staaij (SGP), Sybrand Buma (CDA) en Geert Wilders (PVV).