Van Jantje Shit naar 'goeie gozer'

Het verhaal van Jan Smit

Nederland 3 20.25

Jan Smit heeft nooit iets anders gewild dan zingen – en het Nederlandse volk blijkbaar nooit iets anders dan naar hem luisteren. Meteen lag men aan zijn voeten. Eerst toen hij over zijn oma zong. Toen hij smalend Jantje Shit werd genoemd, even niet. Maar al gauw wist hij de Hollandse held Jan Smit te worden, voortrekker van alles wat Volendam aan muziek produceert. Boegbeeld van de TROS, die vanavond een avond aan hem wijdt, met docu en optreden.

Velen zullen vanavond Nederland 3 mijden. Degenen die het saai vinden dat een artiest uitstraalt dat hij heus heel gewoon is gebleven. Voor wie dat als kwaliteit ziet, is de docu gemaakt. Die constateert vooral dat Jan is uitgegroeid tot een „goeie gozer”. Yolanthe wordt even aangestipt, maar binnen een minuut wordt tevreden gemeld dat Jan nu „een Volendamse met blond haar” heeft. De ideale schoonzoon voor de grootste familie van Nederland.

Henk van Gelder