Tijdschriften op tv

Na het verdwijnen van de dagelijkse, naar omroep geprofileerde actualiteitenrubrieken onder de verzameltitel Uitgesproken, resteren enkele vergelijkbare programma’s, die je met weekbladen zou kunnen vergelijken. Brandpunt (KRO) kiest op zondag voor een harde journalistieke aanpak in de traditie van Vrij Nederland en HP/De Tijd. Het past bij de omroep waar Sven Kockelmann geïnterviewden op de pijnbank legt, met sterk wisselend resultaat. De woensdag is voor de EO met De vijfde dag, waar de randen van de journalistieke ethiek worden verkend en vooral menselijk leed steevast wordt opgediend in een larmoyant en vettig sausje. Het lijkt wel of de Katholieke Illustratie iets te snel is getransformeerd tot Panorama.

Op dinsdag staan twee van die tv-magazines tegenover elkaar: De week van Filemon (BNN) op Nederland 3 en Altijd wat (NCRV) op Nederland 2.

Filemon Wesselink maakt een soort van Nieuwe Revu: meestal flauw en gezocht, maar gisteren toevallig vrij sterk in twee tamelijk vrouwonvriendelijke provocaties. Eerst werd bij de Huishoudbeurs gejaagd op bezoeksters met „praktische kapsels”, daarna reed de trailer van een paardenslager voor bij paardenmeisjes die hun dier op Marktplaats hadden gezet. De finale bestond uit een kinderkoor met caps en rijzwepen dat een aangepaste versie van Youp van ’t Heks Flappie zong.

Altijd wat sla ik wel eens over, omdat de onderwerpkeuze me soms te zijig voorkomt, met de nadruk op spiritualiteit, duurzaamheid en burgerzin: Ode met de journalistieke degelijkheid van een Trouw-bijlage.

Maar de reportage die Ghislaine Plag maakte over DNA-onderzoeker Richard Eikelenboom was visueel en inhoudelijk toptelevisie. De verslaggever zocht hem op in de Rocky Mountains, waar hij woont en werkt. De besneeuwde weg wordt steeds ontoegankelijker, totdat hij haar opwacht met een sneeuwschuiver om de laatste kilometers voorop te rijden. Boven aangekomen moet er eerst een boom worden omgehakt voor in de kachel.

Waarom trekt een Nederlands forensisch expert zich zo ver terug in Colorado, om samen met zijn vrouw in een lab aan huis moordzaken vanuit de hele wereld te onderzoeken? Eikelenboom vertrouwt niemand meer, sinds hij ontdekte dat er tijdens de Schiedamse parkmoord zeven pedofielen rond de kinderboerderij liepen. De Nederlandse justitie houdt DNA-bewijzen achter, zegt hij, en veroordeelt mensen vanuit tunnelvisie. Dan maar liever beren en een bergleeuw, die zeuren niet zo.