Italiaanse president zegt etentje af na Duitse uitspraak over ‘clowns’

Hij eet vanavond wel alleen als het zo moet: de Italiaanse president Giorgio Napolitano is niet blij met uitspraken van de Duitse SPD-leider Peer Steinbrück.
Hij eet vanavond wel alleen als het zo moet: de Italiaanse president Giorgio Napolitano is niet blij met uitspraken van de Duitse SPD-leider Peer Steinbrück. Foto AP / Antonio Di Gennario

Hij zei nog dat Duitsland moet ophouden Italië ‘schoolmeesterachtig’ te behandelen. Maar Peer Steinbrück, de SPD-leider die hoopt dat hij in september Merkel kan opvolgen als bondskanselier, heeft de poppen alsnog aan het dansen. De winst bij de verkiezingen ging naar ‘twee clowns’, zei hij gisteren. President Napolitano zegde daarom vandaag een gepland etentje met Steinbrück af.

Steinbrück had het over Berlusconi, die met zijn rechtse blok toch weer macht wist te veroveren in de Senaat, en Grillo, de komiek die opmerkelijk succesvol was door proteststemmers te trekken met de boodschap dat iedereen van de ‘oude’ politiek moet ‘oprotten’.

Napolitano zei eerder dat hij ervan uitgaat dat er ondanks de spagaat die de stembusgang opleverde (links van Bersani de grootste in het parlement, rechts van Berlusconi de grootse in de Senaat) een stabiele regering komt. Hij is deze dagen - misschien niet toevallig - in Duitsland, maar ziet een voor vanavond in Berlijn gepland etentje met Steinbrück niet meer zitten na diens uitspraken.

Een woordvoerder van Steinbrück zegt tegen persbureau Reuters dat hij begrip heeft voor het afzeggen van de eetafspraak.