Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Shell stopt voorlopig met boren naar olie voor kust Alaska

De Amerikaanse kustwacht moest begin dit jaar de bemanningsleden van het vastgelopen boorschip Kulluk in veiligheid brengen. Foto AP / United States Coast Guard

Shell gaat dit jaar het boren naar olie voor de kust van Alaska niet hervatten. Dat heeft het bedrijf vanavond bekendgemaakt. Shell boorde vorig jaar in de Tsjoektsjenzee en de Beaufortzee.

Shell zegt dat er vooruitgang is geboekt in Alaska, maar dat boren in de Noordelijke IJszee een langetermijnproject is dat het bedrijf op een veilige en weloverwogen manier wil doen. Shell benadrukt dat boren in het gebied wel belangrijk is en dat de boorwerkzaamheden bij Alaska in de toekomst zeker zullen worden hervat.

De boorwerkzaamheden van Shell in het gebied kwamen eind vorig jaar negatief in het nieuws toen het boorschip Kulluk met 500 ton olie aan boord op oudejaarsavond voor de kust van Alaska vastliep. De 18 bemanningsleden moesten door de kustwacht met helikopters van boord worden gehaald. Uiteindelijk wisten bergingswerkers van Smit het schip vlot te trekken in een massale operatie waarbij in totaal meer dan 700 mensen waren betrokken.

De exploratieactiviteiten van Shell in het poolgebied, waar grote hoeveelheden olie en gas liggen, worden fel bekritiseerd door milieuactivisten die vrezen voor negatieve gevolgen voor de kwetsbare natuur in het gebied. Shell heeft tot nog toe ruim 3,5 miljard euro geïnvesteerd in exploratie van de voorraden. De Kulluk had komende zomer de eerste echte boorput moeten slaan in het olierijke gebied.