Requiem voor een pizzabroodje

Ik wou het maar even niet hebben over het paardenvlees in de gehaktballen van Ikea. Eerlijk gezegd heb ik de buik ervan vol. Bovendien: als ik door de supermarkt wandel, kom ik heel wat zaken tegen waarover ik me meer opwind dan over verdwaalde paardebief in lasagne, chili of bal. Loopt u maar even mee.

Ik wou het maar even niet hebben over het paardenvlees in de gehaktballen van Ikea. Eerlijk gezegd heb ik de buik ervan vol. Bovendien: als ik door de supermarkt wandel, kom ik heel wat zaken tegen waarover ik me meer opwind dan over verdwaalde paardebief in lasagne, chili of bal. Loopt u maar even mee. Naar het schap met zoet broodbeleg, bijvoorbeeld. Daar vind je tegenwoordig tussen de K3 hagelslag en de gestampte muizen, pakken met speculooshagelslag. Ik heb ze onderzocht. Overzoete, bruine keuteltjes zijn het, met een onaangenaam zachte textuur. Voor iedereen die de geneugten kent van een boterham met een dikke laag roomboter en twee krakend verse speculaasjes is dit een onbegrijpelijk en overbodig product.

En nu we er toch zijn lopen we ook even naar het zogenaamde ‘versvak’. Waar al met al maar bar weinig ‘vers’ te vinden is. Hier liggen pizzabroodjes te sterven onder microscopisch kleine stukjes paprika. Hier gaan focacciabroden ten onder aan knoflookextract en uienpoeder en liggen hamburgers te zweten onder een plakje oranje kaas op een veel te oud broodje. Het geheel kan in de magnetron in een seconde of 40 worden verhit. Hetzelfde geldt voor de broodjes knakworst, die al zijn opengesneden en belegd. Stel je voor dat je dat zelf zou moeten doen. Hoe klef zo’n broodje exact is na de magnetronbehandeling kan ik u niet vertellen, want er zijn grenzen aan mijn onderzoeksdrift. Hoeveel conserveringsmiddelen er precies in dit vlees, brood en kaaslapje gestopt worden om te zorgen dat het geheel wekenlang houdbaar is, wil ik niet eens weten. Ik besteed mijn energie liever aan het maken van deze uienbroodjes.

Snij de uien in halve manen en bak deze in wat boter en olijfolie in een minuut of twintig zacht en glazig. Voeg een flinke scheut balsamicoazijn en wat suiker toe en laat dit een paar minuten indikken. Roer dan de blaadjes van de tijm erdoor en de in ringetjes gesneden bosuitjes. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Meng bloem, zout, bakpoeder, baksoda en suiker. Snij de koude boter erdoor tot het kruimels zijn. Kluts in een andere kom het ei, de karnemelk en de zure room door elkaar. Giet dit bij het deeg en meng alles met een vork. Meng vervolgens ook de (afgekoelde) uitjes erdoor. Vorm hiervan 6 à 7 balletjes. Druk ze een beetje plat, leg ze op bakpapier en strooi er grof zeezout over. Bak de broodjes ongeveer 12 minuten in een hete oven (225 graden). Lekker bij (tomaten-) soep, stoofpot of een glaasje wijn.

Uienbroodjes

Voor 6 à 7 uienbroodjes:

2 uien

2 bosuitjes

balsamicoazijn

200 gram bloem

1½ tl bakpoeder

½ tl baksoda (zuiveringszout)

½ tl zout

1 tl suiker

75 gram boter

1 klein ei

80 ml karnemelk

1 el zure room

grof zout