Recordomzet Arcadis door overnames

Het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft vorig jaar een recordomzet en een recordwinst behaald. De omzetgroei komt voor bijna tweederde door de overnames van buitenlandse ondernemingen, zoals het Britse EC Harris en het Aziatische Langdon & Seah. Dat blijkt uit de jaarcijfers van vanochtend.

De bruto omzet van Arcadis (22.000 medewerkers wereldwijd) steeg met 26 procent tot 2,5 miljard euro. De nettowinst steeg met 29 procent tot 105 miljoen euro.

De organische groei van Arcadis was vorig jaar 4 procent, met name door infrastructurele projecten in Zuid-Amerika. Arcadis profiteerde ook van de gunstige kantorenmarkt in Groot-Brittannië, Azië en het Midden-Oosten. Vorige week maakte Arcadis bekend dat dochter EC Harris, samen met het Britse Mace, het projectmanagement gaat doen voor de Kingdom Tower in Saoedi-Arabië, die met één kilometer de hoogste toren ter wereld moet worden. Arcadis-topman Neil McArthur, van oorsprong Schots, is „apetrots”, zei hij vanochtend telefonisch.

De markten in de VS en Europa blijven lastig; de omzet daalde daar met respectievelijk 7 en 4 procent. In Europa wil het concern jaarlijks 25 miljoen euro besparen door de activiteiten anders te organiseren. „Het budget wordt pan-Europees beheerd, maar onze projecten zullen nog steeds lokaal worden uitgevoerd”, zegt McArthur.

In Nederland daalde de omzet van Arcadis met 9 procent tot 311 miljoen euro en de bruto winst met 8 procent tot 16 miljoen euro.