Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Vermoeide paus houdt laatste audiëntie op Sint-Pietersplein

Paus Benedictus XVI houdt op het Sint-Pietersplein zijn laatste audiëntie voor hij zich morgen terugtrekt. Tienduizenden mensen zijn bijeengekomen om hem vaarwel te zeggen.

Paus Benedictus XVI houdt zijn laatste toespraak tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan.
Paus Benedictus XVI houdt zijn laatste toespraak tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. Foto AFP / Gabriël Bouys

Paus Benedictus XVI heeft op het Sint-Pietersplein zijn laatste audiëntie gehouden, voor hij zich morgen terugtrekt. Tienduizenden mensen zijn bijeengekomen om hem vaarwel te zeggen.

Zo’n vijftigduizend mensen zouden toegang hebben aangevraagd om bij de laatste woorden van de 85-jarige paus aanwezig te zijn, maar volgens Italiaanse media zijn er minstens twee keer zoveel bezoekers. De paus maakte een vermoeide indruk. Journalist en Vaticaankenner Andrea Vreede twittert:

Twitter avatar andreavreede Andrea Vreede #Benedictus‘ stem steeds zwakker maar hij haalt het eind van zijn toespraak. Menigte luistert. Opgewekte stemming. Wie zou er na hem komen?

Benedictus kwam in een open pausmobiel op het plein aanrijden, omringd door bodyguards. Hij stopte op een gegeven moment om een baby te kussen, zo schrijft persbureau AP. Het plein is volgeladen met pelgrims en gelovigen. Nieuwsgierige bezoekers kunnen de audiëntie bekijken op grote schermen op de boulevard vlak bij de Sint-Pieter.

Paus Benedictus XVI zwaait bij aankomst op het Sint-Pietersplein voor zijn laatste wekelijkse audiëntie, voor hij zich morgen terugtrekt. Foto AFP / Tiziana Fabi

Paus Benedictus XVI zwaait bij aankomst op het Sint-Pietersplein voor zijn laatste wekelijkse audiëntie, voor hij zich morgen terugtrekt. Foto AFP / Tiziana FabiPaus Benedictus XVI zwaait bij aankomst op het Sint-Pietersplein voor zijn laatste wekelijkse audiëntie, voor hij zich morgen terugtrekt. Foto AFP / Tiziana Fabi

‘Beslissing met serene geest genomen’

De toespraak was een persoonlijk afscheid van Benedictus, die aftreedt omdat hij te verzwakt is om zijn taak nog goed uit te voeren. Hij bedankte het publiek en zijn collega’s voor hun trouw en het respecteren van zijn uitzonderlijke besluit zich terug te trekken - hij is de eerste in honderden jaren die zich terugtrekt. Maar hij zal nog steeds in dienst van de Kerk zijn door te bidden, zo sprak hij.

“Ik nam deze stap met het volle besef van de zwaarte en zeldzaamheid, maar ook met een diepe sereniteit van geest.”

De paus vroeg de aanwezigen te bidden voor de kardinalen, die de moeilijke taak hebben om binnenkort zijn opvolger te kiezen. Ook bedankte hij God, die er ook in moeilijke tijden altijd voor de Kerk is. Het gaat niet om mij, zei hij, het gaat om God, om het evangelie van Christus.

‘Maandag beslissing over datum aanvang conclaaf’

Morgen om acht uur zal de paus aftreden. Veel van de kardinalen die de opvolger van Benedictus kiezen, waren op het Sint-Pietersplein aanwezig, onder wie ook de omstreden Roger Mahony, aartsbisschop in de VS die uit al zijn functies ontheven is omdat hij probeerde om seksueel misbruik door priesters verborgen te houden. Er was veel protest tegen zijn reis naar Rome.

Bronnen binnen het Vaticaan meldden aan persbureau AP dat de kardinalen maandag bijeenkomen om een datum vast te leggen waarop het conclaaf begint waarbij de nieuwe paus gekozen wordt. Paus Benedictus veranderde maandag de kerkwet, waardoor het mogelijk is eerder dan vijftien dagen na zijn terugtrekking te beginnen.