Onderzoek naar lek in dossier van wethouder Van Rey

Het OM doet onderzoek naar een lek in het dossier van wethouder Van Rey. Foto ANP / Bas Czerwinski
Het OM doet onderzoek naar een lek in het dossier van wethouder Van Rey. Foto ANP / Bas Czerwinski Het OM doet onderzoek naar een lek in het dossier van wethouder Van Rey. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie onderzoekt het lekken naar de media van informatie uit het strafrechtelijk onderzoek naar Jos van Rey, voormalig wethouder van Roermond. Dat heeft een woordvoerder van het OM bevestigd.

Het onderzoek richt zich op NRC Handelsblad en Dagblad De Limburger. Het OM vermoedt dat beide media vooraf op de hoogte waren van de doorzoekingen op 29 januari van de woning en de kantoren van projectontwikkelaar Piet van Pol.

Van Pol wordt verdacht van het omkopen van voormalig senator en wethouder Van Rey (VVD). Bij de doorzoekingen zijn computers, digitale bestanden en administratie in beslag genomen.

Journalisten stonden geposteerd voor huis Van Pol

Journalisten van beide kranten stonden voorafgaand aan de doorzoeking bij Van Pol voor diens woning geposteerd. Het corruptieonderzoek naar Van Rey wordt gedaan door de rijksrecherche en staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Het onderzoek naar het lekken van informatie wordt gedaan door de Dienst Landelijke Recherche, voorheen de Nationale Recherche. Een officier van justitie van het parket Midden-Nederland heeft de leiding over dit onderzoek.

Onderzoek naar vastgoeddeals en gemeentebesluiten

De doorzoekingen in januari volgden op doorzoekingen in oktober vorig jaar van de woning van Van Rey, het stadhuis van Roermond en de woningen en bedrijven van zijn kinderen. Behalve van corruptie wordt Van Rey ook verdacht van het lekken van informatie tijdens de benoemingsprocedure voor een burgemeester.

Het onderzoek richt zich op vastgoeddeals en besluiten van de gemeente waarmee projectontwikkelaar Van Pol bevoordeeld zou zijn. Van Rey is bevriend met Van Pol en was tot oktober vorig jaar wethouder van economische zaken en ruimtelijke ordening in Roermond. De projecten die Van Pol mocht uitvoeren in de stad werden politiek mogelijk gemaakt door Van Rey en nagenoeg allemaal gebouwd door bedrijven van VolkerWessels.