Liever Kips witte wijn dan gewone witte wijn

Collega Ouwehand is gisteren  – nadat ze eerst boos was geworden op magnetronmeelproducten met knoflookextract, zweetkaas en conserveringsmiddelen in de supermarkt – bij wijze van ontspanning uienbroodjes gaan bakken. Verstandig ook dat zij als slotakkoord adviseert om haar ovencreaties te laten begeleiden door ‘een glaasje wijn’. Zeker doen. Ui laat zich daar graag door vergezellen. Als het maar geen rauwe is. Dan wil de ui zich nog wel eens te dominant, te streng en te ‘agressief’ opstellen en is de combinatie met wit, rood of rosé om te huilen.

Maar is er zoals in het geval van de Ouwehand receptuur sprake van zacht gebakken uien dan tovert de juiste wijn een lach op het gezicht. En al kan rood –Beaujolais, Côtes du Rhône of een honderd procent shiraz - ik zou bij Roos’ uienbroodjes wit schenken.

Eentje uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld: Longridge Blanc 2012 (tijdelijk € 6,75; Wijnkring). Dat is bovendien wit met een rood-wit-blauw randje, want gemaakt door onze  landgenoot Aldo van der Laan. Die heeft zijn leverworstmiljoenen (‘Liever Kips…’) deels in dit Zuid-Afrikaans wijnavontuur gestopt. En met succes.

Ik proefde al eerdere vingeroefeningen van ‘m en die bevielen zeer. Ook de vorderingen rondom de bedrijfsvoering zijn trouwens te prijzen. Van der Laan en de zijnen werken meer en meer biodynamisch. En die inspanningen leveren nu al een smakelijke witte op, gemaakt van een ratjetoe aan druiven.

Chardonnay, viognier, pinot blanc en chenin blanc zorgen voor sappigheid, milde rondingen, rijp tropisch fruit, peren op sap en abrikoos. En verdelho en sauvignon blanc fungeren als een openstaand raam voor de hoognodige frissigheid. Kan ook meteen die uienlucht het huis uit.