Kortkolom buitenland

Prominenten vragen Xi om liberalisering

Beijing. Ruim honderd prominente Chinese academici, journalisten en activisten hebben vanmorgen een open brief gepubliceerd, waarin ze de regering oproepen tot politieke hervormingen en meer respect voor de mensenrechten. In de petitie, die op veel gelezen websites en blogs werd geplaatst, dringen de ondertekenaars aan op de ratificatie van een verdrag voor de rechten van de mens, dat het Chinese parlement nooit heeft bekrachtigd. De brief komt aan de vooravond van het volkscongres in Beijing. Daar zal de nieuwe leider Xi Jinping volgende week tot president worden aangesteld. (BBC)

Iran en ‘P5+1’ zetten nucleair overleg voort

almaty. Onderhandelingen tussen Iran en de ‘P5+1’ in Almaty over het omstreden Iraanse nucleaire programma hebben data voor nieuwe gespreksrondes opgeleverd; een treffen van experts op 17 en 18 maart in Istanbul en een gewone gespreksronde op 5 en 6 april, opnieuw in Kazachstan. Volgens de eerste berichten is er gisteren en vandaag verder geen vooruitgang geboekt. De P5+1, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, bood verlichting van sancties tegen Iran aan voor sluiting van de ondergrondse Iraanse verrijkingsfabriek in Fordow. Iran wees dat af. (Reuters, AFP)

Mali: zeven doden bij zelfmoordaanslag

Bamako. Zeven mensen zijn om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag bij een controlepost in Kidal, een stad in het noordoosten van Mali. Dat heeft de seculiere Toearegbeweging MNLA gezegd. Het is de tweede zelfmoordaanslag in Kidal in minder dan een week. Kidal ligt tegen de uitlopers van het Adrar des Ifoghas-gebergte, waar moslimextremisten zich schuilhouden nadat ze uit de steden in Noord-Mali zijn verdreven. Ze voeren felle gevechten met Franse en Tsjadische militairen die hulp krijgen van de MNLA. (Reuters)

‘Tamils gemarteld en verkracht tot 2012’

New Delhi. Politie en veiligheidsfunctionarissen in Sri Lanka hebben van extremisme verdachte Tamils dikwijls gemarteld en verkracht. Dit zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport, waarin ze ingaat op het lot van 41 vrouwen,31 mannen en drie jongens, die plaatshadden tussen 2006 en 2012. In 2009 bracht het Sri-Lankese leger de Tamil Tijgers een beslissende nederlaag toe, maar ook nadien bleven de autoriteiten zich van zulke methodes bedienen, zegt Human Rights Watch. (Reuters, BBC)

Oud-verzetsstrijder Hessel overleden

Parijs. Op 95-jarige leeftijd is gisteren de Franse oud-verzetsstrijder en auteur Stéphane Hessel overleden. Hessel schreef in 2010 een veelgelezen pamflet waarin hij de jeugd opriep tot actie tegen de almacht van de financiële markten, Indignez-vous! (Word eens boos!). Hessel, van Duits-joodse afkomst, werd in 1937 genaturaliseerd tot Fransman en speelde in de oorlogsjaren een belangrijke rol in het verzet tegen de Duitse bezetting. (AFP)