Kamer staat achter garantie van staat aan DNB - ‘boekhoudtruc’

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens het debat over de aanvullende begroting in verband met de door het kabinet voorgestelde garantieregeling aan De Nederlandsche Bank (DNB). Deze garantie heeft gevolgen voor de winstafdracht van DNB aan de staat.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien tijdens het debat over de aanvullende begroting in verband met de door het kabinet voorgestelde garantieregeling aan De Nederlandsche Bank (DNB). Deze garantie heeft gevolgen voor de winstafdracht van DNB aan de staat. Foto ANP / Martijn Beekman

De Tweede Kamer geeft het kabinet groen licht voor de garantieverlening aan De Nederlandsche Bank (DNB), wat de staat een miljardenmeevaller oplevert. Dat bleek vandaag tijdens het debat over de kwestie met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), meldt persdienst Novum.

De regeringspartijen VVD en PvdA lieten weten dat zij konden leven met de maatregel. Het is een formalisering van een risico dat de staat toch al dekt als enig aandeelhouder van DNB, klonk het. “Materieel verandert er niets”, concludeerde Henk Nijboer (PvdA). Het zorgt er verder voor dat er niet onnodig moet worden bezuinigd zolang de risico’s zich niet manifesteren, zei Mark Harbers (VVD). “De VVD is niet tegen dit voorstel.”

Creatief boekhouden

De oppositiepartijen waren een stuk kritischer. Het is een verkeerde voorstelling van zaken door de garantieverlening te presenteren als een meevaller. Dat is misleidend, zei Eddy van Hijum (CDA). Hij sprak van “geschuif met posten” waarbij de staat in ruil voor een garantie van 5,7 miljard aan de centrale bank een winstuitkering van 3,2 miljard euro tegemoet kan zien. “Tegenover de inkomsten staat een reëel risico.”

Tony van Dijck (PVV) noemde het een “staaltje creatief boekhouden”. Volgens de PVV’er neemt Dijsselbloem met deze constructie “een hypotheek op toekomstige verliezen”. De minister is zo “geobsedeerd” door het terugdringen van het begrotingstekort dat hij alles doet om dit te bereiken, aldus Van Dijck:

“Het is een grote truc van de minister om zich rijk te rekenen met geld dat er niet is.”

Het heeft de “zweem van een truc”, zei ook Wouter Koolmees (D66). Vrijwel alle partijen hekelden verder de snelheid waarmee het kabinet deze wetswijziging door de Tweede Kamer wil loodsen. Dijsselbloem komt later aan het woord.

Dijsselbloem: dit gebeurt elk jaar

Dijsselbloem probeerde het beeld weg te nemen dat er iets uitzonderlijks aan de hand is.

“Het is allemaal niet zo bijzonder. Dit gebeurt elk jaar. Alleen was er geen goede regeling voor.”

DNB maakte de afgelopen jaren “forse winsten” die “gewoon” werden uitgekeerd aan de overheid. Er werd toen alleen niet gesproken over de risico’s:

“Daar spreken we nu wel over. Dat vind ik grote winst. In alle nuchterheid is het natuurlijk een meevaller voor het saldo.”