Kabinet komt vrijdag al met voorstellen voor extra bezuinigingen

Den Haag, 26 februari 2013. op weg naar de SGP, Kees van der Staaij Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën begint woensdagochtend om half 9 aan een rondgang langs fractievoorzitters in de Tweede Kamer om met hen te bespreken hoe kabinet en Tweede Kamer ervoor kunnen zorgen dat Nederland eind april een begroting op hoofdlijnen indient bij de Europese Commissie in Brussel. Foto : ANP/MARTIJN BEEKMAN
Den Haag, 26 februari 2013. op weg naar de SGP, Kees van der Staaij Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën begint woensdagochtend om half 9 aan een rondgang langs fractievoorzitters in de Tweede Kamer om met hen te bespreken hoe kabinet en Tweede Kamer ervoor kunnen zorgen dat Nederland eind april een begroting op hoofdlijnen indient bij de Europese Commissie in Brussel. Foto : ANP/MARTIJN BEEKMAN Vandaag en morgen maakt minister Dijsselbloem een rondgang langs alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer om steun te vinden voor de extra bezuinigingen. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet is van plan vrijdag al met voorstellen te komen voor extra bezuinigingen in 2014 en verder. De komende weken moeten deze bezuinigingen in samenwerking met oppositiepartijen en sociale partners verder worden uitgewerkt. Dat bevestigen bronnen rondom het kabinet aan NRC Handelsblad.

De bezuinigingen zijn nodig omdat het overheidstekort anders in 2014 boven de Brusselse norm van 3 procent uitkomt. Morgen komt het Centraal Planbureau waarschijnlijk met sombere voorspellingen voor 2013 en 2014. Tegelijkertijd laat het kabinet het tekort voor dit jaar wel boven de 3 procent oplopen en hoopt daarvoor dispensatie van Brussel te krijgen.

Dijsselbloem maakt rondgang langs fracties

Vandaag en morgen maakt minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een rondgang langs alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer om steun te vinden voor de extra bezuinigingen. Zijn eerste gesprekspartner was vanochtend Henk Krol (50Plus), zijn laatste vandaag Emile Roemer (SP). Morgen spreekt Dijsselbloem met GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Die rondgang is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer niet kan rekenen op een meerderheid. Dijsselbloem moet vóór 1 mei dit jaar een begroting op hoofdlijnen voorleggen aan de Europese Commissie.

Om in 2014 onder de Brusselse norm van 3 procent te komen, is vermoedelijk een bezuinigingsbedrag nodig van tussen de 3 en 6 miljard euro. Waar precies bezuinigd gaat worden, is nog niet bekend. Naar verluidt denkt het kabinet onder meer na over het verhogen van inkomstenbelasting door de belastingschijven niet te corrigeren voor inflatie.

Dijsselbloem, sinds vorige maand voorzitter van de Eurogroep, waarschuwde gisteren in de Eerste Kamer dat Nederland nu niet vooraan moet gaan staan in de rij van landen die Brussel vragen om de tekortregels soepel te hanteren. Hij wees erop dat Nederland altijd zeer streng is geweest voor andere landen en dat dus ook voor zichzelf moet zijn.

‘Niemand kan nu verrast zijn door nieuwe plannen’

De gesprekken die Dijsselbloem vandaag en morgen voert in de Tweede Kamer zijn vooral bedoeld om goodwill te kweken bij de oppositie; inhoudelijke plannen zijn volgens de minister niet besproken. Door de oppositie meteen te betrekken bij de besluitvorming, wil het kabinet voorkomen dat er irritatie ontstaat over ‘het proces’, zoals twee weken geleden bij het inderhaast gesloten akkoord over de woningmarkt. “Niemand in de Tweede Kamer kan nu verrast zijn dat we met plannen komen”, zegt een betrokkene.

Het initiatief van Dijsselbloem staat in contrast met de gang van zaken in 2012. Toen sloot het kabinet-Rutte I zich na de bekendmaking van de CPB-cijfers wekenlang op in het Catshuis met gedoogpartner Geert Wilders. Toen die onderhandelingen misliepen werd in een paar dagen het Lenteakkoord gesloten met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie.