‘Jasper S. weet dat het tijd wordt de rekening te betalen’

Het proces in de zaak-Vaatstra kan snel voorbij zijn, denkt advocaat Jan Vlug. Vandaag is er een pro-formazitting over zijn cliënt Jasper S.

Vandaag is de pro-formazitting in de zaak-Marianne Vaatstra. Het belooft een mediaspektakel te worden, zegt Jan Vlug, advocaat van verdachte Jasper S.

Hoe is het met uw cliënt?

„Jasper maakt een rustige indruk. Hij realiseert zich wat-ie gedaan heeft. Jasper leeft al veertien jaar met zijn geheim en weet dat het tijd wordt de rekening te betalen.”

Hoe verloopt jullie contact?”

„Prettig. Er waren tijden dat we acht, negen uur op een dag samen doorbrachten, zoals tijdens de verhoren. Het is normaal dat je een band opbouwt.”

‘Een aardige, lieve, hardwerkende man’, noemde u S. vorig jaar in Nieuwsuur. U kreeg veel kritiek.

„Ik sta daar nog steeds achter. Jasper is volgens mij niet slecht en niet evident gestoord. Ik reken hem tot de categorie mensen op wie dit land is gebouwd. Toch heeft hij dit feit begaan. Hoe kan dat?”

Staat dat ook in het psychiatrisch rapport dat over hem werd opgesteld: niet gestoord?

„Dat zal tijdens het proces moeten blijken. Maar één ding is zeker: als iemand zo’n daad pleegt terwijl hij slecht noch gestoord is, wat moeten wij er dan van denken? Kennelijk zit het kwaad in iedereen.”

Heeft uw cliënt veel bezoek ontvangen in de gevangenis?

„Zijn vrouw en kinderen hebben hem bezocht. Maar ook zijn ouders en zussen. Er moesten veel zakelijke dingen worden geregeld. Zijn honderd koeien moesten worden verkocht. Jasper S. moest er voor zorgen dat er voorzieningen werden getroffen voor het levensonderhoud van zijn gezin. En hij kreeg ook veel bezoek van de psychiater en psycholoog. Zij zijn allebei zo’n tien tot twaalf uur over de vloer geweest.”

Wat verwacht u van de pro-formazitting?

„Weinig. Ik heb niet of nauwelijks onderzoekswensen. Het psychiatrisch rapport zal geen grote vertraging opleveren. Ik wil de vaart erin houden. Dat is het beste voor alle partijen.”

Dertien jaar onderzoek en u heeft geen onderzoekswensen?

„Er zijn dikke ordners over de zaak-Vaatstra verschenen, maar slechts 5 procent daarvan gaat over mijn cliënt. De rest gaat allemaal over de periode voor zijn arrestatie. Voor mij is vooral van belang hoe het DNA-verwantschapsonderzoek is uitgevoerd. Andere zaken – zoals: wie fietste er met Marianne mee vanuit de disco – neem ik voor kennisgeving aan.”

In De Telegraaf wordt vandaag een forensisch psycholoog geciteerd. Hij zegt: Jasper S. had in het Pieter Baan Centrum moeten worden onderzocht, en niet slechts ambulant.

„In de eerste weken na zijn arrestatie zweeg Jasper. Daarom werd geadviseerd: hij moet naar het Pieter Baan Centrum. Vervolgens is hij gaan praten. Jasper zei dat hij wilde meewerken aan het ambulante onderzoek. De psychiater kwam toen op zijn advies terug. Het kon wél ambulant, tenzij in de loop van het onderzoek bleek dat observatie nodig was. Dat bleek niet het geval.”