Iedereen moet leren programmeren, vindt Mark Zuckerberg

Facebook-CEO Zuckerberg bij de presentatie van graph search midden januari. Zuckerberg zoekt nieuw personeel.
Facebook-CEO Zuckerberg bij de presentatie van graph search midden januari. Zuckerberg zoekt nieuw personeel. Foto: AFP / Josh Edelson

Programmeren als schoolvak: satirische website de Speld maakte er onlangs nog grappen over. Maar in de VS wordt deze discussie serieus gevoerd. Vandaag lanceerden Silicon Valley-zwaargewichten zoals Mark Zuckerberg, Bill Gates en Jack Dorsey de campagne Code.org.

http://www.youtube.com/watch?v=tVtvCAYBhTg

Iedereen kan programmeren

“We zijn allemaal afhankelijk van technologie. Maar bijna niemand weet hoe je code moet lezen of schrijven”, aldus zanger will.i.am van de Black Eyed Peas, die de campagne ondersteunt. Volgens het filmpje is programmeren net als een sport beoefenen of een instrument leren spelen: het lijkt moeilijk, maar iedereen kan het leren. En als je programmeren eenmaal onder de knie hebt, heb je “superpowers”, aldus Drew Houston van Dropbox. Je kunt iets maken dat het leven van miljoenen mensen kan veranderen.

Een miljoen onvervulde vacatures in 2020

Reden voor de campagne is dat de techgiganten moeite hebben geschikt personeel te vinden. “Onze strategie is letterlijk om zoveel mogelijk goede programmeurs aan te nemen”, aldus Zuckerberg. “De enige beperking is dat er niet genoeg mensen zijn met de skills die wij nodig hebben.” Volgens de actiegroep blijven in de VS in 2020 1 miljoen banen in de computerindustrie onvervuld als het aantal studenten computerwetenschappen gelijk blijft. Negen op de tien scholen in de VS zouden helemaal geen computervakken aanbieden.

Je kunt direct beginnen

Je kan direct aan de slag: op de site van code.org staan online programmeertutorials voor kinderen en volwassenen. Je kunt onder meer HTML5, Ruby, Python en Javascript leren, websites en apps bouwen en robots ontwerpen. Ook staan er tips voor docenten hoe zij geïnteresseerde scholieren kunnen helpen. Tot slot worden bezoekers opgeroepen een petitie te ondertekenen om iedere scholier programmeerles aan te bieden.

    • Eva de Valk