Fraude met kip per vierkante meter

Niet alleen voor vleeskippen, ook voor leghennen zijn er verschillende gradaties van bewegingsvrijheid. Duitse consumenten zijn geschokt vanwege de fraude met eieren.

Te veel kippen per vierkante meter. Dat gegeven ligt ook ten grondslag aan het eierschandaal dat deze week uitbrak in Duitsland. Maandag werd bekend dat justitie in Oldenburg (Nedersaksen) een onderzoek heeft ingesteld naar ruim 200 pluimveebedrijven. De eieren die daar vandaan komen zouden ten onrechte zijn verkocht als biologisch of als vrije-uitloopeieren.

Om het label ‘biologisch’ aan eieren te mogen toekennen moeten kippen biologisch voer krijgen. Ook moet er voldaan zijn aan eisen voor dierenwelzijn, zoals voldoende bewegingsvrijheid en een buitenruimte. In deze kwestie zou op beide terreinen zijn gesjoemeld.

Van alle dierlijke producten waren eieren altijd het product waar consumenten het meeste vertrouwen in hadden, omdat zij onbewerkt in het winkelschap belanden. Juist in Duitsland, waar veel consumenten biologisch of anderszins ‘bewust’ eten, komt het nu hard aan dat daar toch van alles mis mee kan zijn.

Nederlandse pluimveebedrijven zouden volgens justitie in Oldenburg betrokken zijn geweest bij de fraude. De NOS meldde dat dertig bedrijven ervan verdacht worden dat zij dubbele vrachtbrieven hebben geleverd bij de leghennen die zij naar Duitsland stuurden. Eén vermeldde het juiste aantal hennen, de ander een lager aantal. Die tweede brief kon dan gebruikt worden om aan te tonen dat er niet te veel dieren per vierkante meter werden gehouden.