Dijsselbloem positief over gesprekken met oppositie over extra bezuinigingen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft vandaag “constructieve gesprekken” gevoerd met de fractievoorzitters van oppositiepartijen. Tegelijkertijd denkt hij dat het een “lastige puzzel” wordt om de naar verwachting tegenvallende cijfers van het Centraal Planbureau op te vangen.

Dijsselbloem na afloop van zijn gesprek met SP-leider Roemer. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft vandaag “constructieve gesprekken” gevoerd met de fractievoorzitters van oppositiepartijen. Tegelijkertijd denkt hij dat het een “lastige puzzel” wordt om de naar verwachting tegenvallende cijfers van het Centraal Planbureau op te vangen.

Dat zei de minister vanavond na afloop van het gesprek dat hij had met SP-leider Emile Roemer, het laatste van de dag. Morgen gaat hij nog langs bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De gesprekken zijn bedoeld om de procedure te schetsen voor de komende maanden. Het kabinet moet uiterlijk 30 april op hoofdlijnen aan Brussel laten weten hoe de begroting voor 2014 eruit ziet.

‘Kabinet komt vrijdag al met voorstellen’

Het is waarschijnlijk dat de CPB-cijfers van morgenochtend nopen tot nieuwe bezuinigingen, zei Dijsselbloem. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig bij de nieuwe plannen, omdat de VVD en de PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Volgens Dijsselbloem zijn er nog geen concrete maatregelen opgelijnd. “Bij het huidige zware weer is het lastig om goede maatregelen te nemen die onze economie zo min mogelijk schaden en die ons verder helpen”, zei hij.

Bronnen rond het kabinet zeggen vandaag in NRC Handelsblad dat het kabinet van plan is vrijdag al met voorstellen te komen voor extra bezuinigingen. De komende weken moeten deze bezuinigingen in samenwerking met oppositiepartijen en sociale partners verder worden uitgewerkt.

Alle partijen, behalve PVV, willen meedenken

Alle partijen, behalve de PVV van Geert Wilders, hebben Dijsselbloem laten weten bereid te zijn om mee te denken. “In maart ga ik opnieuw bij de fracties langs”, kondigde de minister aan. “Het Nederlandse parlement heeft een goede traditie van veel partijen die hechten aan een degelijke begroting en die ook hebben uitgesproken verantwoordelijkheid te willen dragen voor een sluitende begroting.”

Premier Rutte wilde vanavond niet vooruitlopen op een eventueel breed akkoord tussen het kabinet en de oppositie. “Dit leent zich niet voor openbare mededelingen”, zei hij:

“We zoeken in de Tweede Kamer naar breed draagvlak en daarom heb ik maandag alle fractievoorzitters gebeld om te vragen of Dijsselbloem langs kon komen. Ik ben blij dat iedereen hem wilde ontvangen.”

Alle partijen hebben uiteraard wel hun eigen wensenlijst, die ze op tafel leggen als over extra bezuinigingen moet worden onderhandeld. Dat zij hun huid duur willen verkopen staat vast.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Min. Dijsselbloem 7 minuten op bezoek gehad. Kop koffie gegeven en gezegd dat hij steun PVV voor asociaal beleid op zijn buik kan schrijven.
Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Minister Dijsselbloem kwam langs. Verkenner voor de begrotingsproblemen van 2013 en ’14. Lastige klus, maar kabinet neemt eindelijk regie.

Ook Arie Slob (ChristenUnie), met wie Dijsselbloem vanochtend al sprak, toonde zich na afloop positief over het initiatief van het kabinet. “Het lijkt me een verstandige manier van werken.” Onderhandeld wordt er nog niet, maar Slob zei “altijd bereid’ te zijn om “mee te denken”.