Brandend grondwater

Promised Land. Regie: Gus Van Sant. Met: Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand. In: 20 bioscopen.**

Wie gealarmeerd is door de aardbevingen in Groningen door de gaswinning aldaar, moet vooral Promised Land zien, over de riskante, verontreinigende manier van het opboren van schaliegas (fracking). Promised Land geeft en inkijkje in de cynische manier waarop Amerikaanse energiebedrijven in verarmde landbouwgemeenschappen grond opkopen om gas op te pompen op een dermate gevaarlijke manier dat grondwater er letterlijk van in de fik kan vliegen. Wie wil weten hoe dat zit, moet de documentaire Gasland (2010) van Josh Fox bekijken.

Ook schrijver Dave Eggers maakte zich zorgen en schreef samen met acteur John Krasinski (The Office) een verhaal dat Krasinski met Matt Damon tot scenario uitwerkte en waarvoor na veel omwegen Gus Van Sant als regisseur werd aangetrokken. Toch leveren al die slimme, getalenteerde en oprecht bezorgde mensen niet heel veel meer op dan een doorsnee ‘corporate thriller’. Damon speelt een agent van een oliemaatschappij die op de ouwe laarzen van zijn opa boeren overreedt hun land te verkopen. Kern van het formuleverhaal is de rivaliteit tussen Damon en milieuactivist Krasinski.

Engagement en onderhoudende films sluiten elkaar niet per se uit, maar in Promised Land verliest de boodschap het van de matige thrillerstructuur. Desondanks stond de Amerikaanse energielobby op z’n achterste benen. Damon en Krasinksi werden in blogs en opinieartikelen zwart gemaakt, het einde van de film werd gelekt en Shell sponsorde als tegenwicht korte films die straks op de site Rational Middle te zien zijn. Je zou bijna concluderen dat Promised Land explosief materiaal bevat.