Opinie

Boeken

In de bibliotheek vind ik twee boeken die me aanspreken. Ik loop naar de uitleencomputer, maar vind mijn pasje niet. Naar de infobalie waar twee medewerkers zitten, een van hen aan de telefoon. „Mevrouw”, vraag ik aan de andere, „mag ik deze even bij u wegleggen? Ik ben mijn pasje vergeten, maar ga nu naar

In de bibliotheek vind ik twee boeken die me aanspreken. Ik loop naar de uitleencomputer, maar vind mijn pasje niet. Naar de infobalie waar twee medewerkers zitten, een van hen aan de telefoon. „Mevrouw”, vraag ik aan de andere, „mag ik deze even bij u wegleggen? Ik ben mijn pasje vergeten, maar ga nu naar huis om het te halen. Ben over een kwartier terug.”

„Nou…. ik doe of ik het niet zie, eigenlijk mag het niet”, fluistert ze. Op dat moment onderbreekt haar collega het telefoongesprek en kijkt mij aan. „Dat mag niet”, zegt ze streng. „U kunt de boeken wegmoffelen achter een stapel andere boeken zodat niemand ze ziet, maar apart leggen: nee.”

Cecile Raat