Boek over seksleven ‘DSK’ mag in de verkoop blijven

Het nieuwste boek over het seksleven van Dominique Strauss-Kahn hoeft niet uit de handel, maar mag alleen nog verkocht worden met een inlegvel waarop staat dat het werk van auteur Marcela Iacub een „inbreuk op het privéleven” van de gevallen Franse politicus is.

Dat is de uitkomst van een kort geding, gisteren in Parijs, waar Strauss-Kahn probeerde verdere verkoop van het vorige week verschenen boek Belle et Bête te verbieden. Iacub, die een paar maanden een affaire met ‘DSK’ zou hebben gehad en zijn losbandige leven in columns in dagblad Libération vaak verdedigde, noemt de voormalige IMF-directeur daarin „half mens, half varken”. „Je was oud, je was vet, je was klein en je was lelijk. En ik was wild van je”, schrijft ze.

Het weekblad Le Nouvel Observateur, dat Iacub interviewde en flarden voorpubliceerde, moet in het volgende nummer de helft van zijn voorpagina inruimen voor de uitspraak. Het blad werd bovendien veroordeeld tot een schadevergoeding van 25.000 euro. Uitgeverij Stock moet Strauss-Kahn 50.000 euro betalen.

„Ik walg van het verachtelijke karakter van deze tekst en van het feit dat hij totaal leugenachtig is”, zei Strauss-Kahn, die tot veler verrassing gisteren zelf bij het Paleis van Justitie kwam opdagen. Volgens hem heeft Iacub het boek slechts „voor het geld” geschreven. Hij liet een e-mail van haar voorlezen waarin ze aangeeft door de uitgeverij „gebruikt” te zijn om Strauss-Kahn te „beschadigen”. De Frans-Argentijnse schrijfster zegt zich het bericht niet te herinneren.