Winst RTL Nederland met ruim een kwart gedaald

RTL Nederland heeft vorig jaar behoorlijk last gehad van de dalende advertentiemarkt en het vertrek van Radio 538. De omzet in Nederland nam 12,2 procent af, naar 431 miljoen euro en het bedrijfsresultaat (voor belastingen en andere afschrijvingen) daalde 27,6 procent naar 97 miljoen euro.

Dat meldde het Duitse moederconcern RTL Group gister. RTL Nederland stootte de zenders van Radio 538 (ook Radio 10 Gold en Slam FM) af aan Talpa. In ruil kreeg RTL het belang van media-ondernemer John de Mol in RTL Nederland terug. Radio 538 was in 2011 goed voor een winst van 26 miljoen. In Nederland daalde de markt voor tv-reclame met 5,4 procent. RTL Nederland had vorig jaar ook sterke concurrentie van de publieke omroep met het EK Voetbal en de Olympische Spelen.

RTL Group haalde vorig jaar een totale omzet van bijna 6 miljard euro, 4 procent meer dan in 2011. De winst daalde echter met 13,2 procent naar 690 miljoen. RTL Group deed goede zaken in Duitsland, de grootste markt. Daar groeide de advertentiemarkt licht. Ook FremantleMedia, RTL’s productiebedrijf, droeg bij aan de groei. Grote hits als American Idol, Britain’s Got Talent en The farmer wants a wife (Boer zoekt vrouw) bleven succesvol.

RTL Group is voor 92,3 procent eigendom van het Duitse mediaconcern Bertelsmann. Dat wil zijn belang in RTL Group verminderen naar circa 75 procent.