Steve McClaren stapt op als trainer van FC Twente

Steve McClaren stapt per direct als trainer van FC Twente, meldt de club op zijn website. Hij levert zijn contract in dat nog liep tot 2014. De clubleiding van FC Twente zegt de beslissing van Steve McClaren te respecteren.

07-02-2010, Amsterdam. Ajax - FC Twente. FC Twente coach Steve McClaren, links, Ajax' coach Martin Jol rechts. Foto Bas Czerwinski
07-02-2010, Amsterdam. Ajax - FC Twente. FC Twente coach Steve McClaren, links, Ajax' coach Martin Jol rechts. Foto Bas Czerwinski McClaren tijdens een wedstrijd in 2010 tegen Ajax. Zaterdag komt Ajax op bezoek bij FC Twente. Foto NRC / Bas Czwerwinski

Steve McClaren is per direct opgestapt als trainer van FC Twente. De 51-jarige Engelsman heeft op eigen initiatief zijn contract dat nog tot 2014 liep ingeleverd, meldt de club uit Enschede vanochtend.

McClaren kwam de afgelopen weken steeds verder onder de druk te staan bij FC Twente door tegenvallende resultaten. Na de winterstop heeft de club, die is weggezakt naar de vijfde plaats, nog geen wedstrijd gewonnen. Afgelopen zaterdag verloor FC Twente met 2-1 van Heerenveen.

McClaren zegt in een verklaring dat ‘de club groter dan een individu’ is. “Twente is te groot in mijn hart om de vooruitgang in de weg te staan”, zegt hij. (Lees hier zijn volledige verklaring)

McClaren wist succes van 2010 niet te evenaren

McClaren begon in januari vorig jaar aan zijn tweede termijn bij Twente. Eerder had hij de club onder zijn hoede tussen 2008 en 2010. Na Twente naar de eerste landstitel uit de historie te hebben geloodst, vertrok de Engelsman naar VfL Wolfsburg. Toen hij in Duitsland geen succes had, was hij korte tijd actief bij Nottingham Forest waarna hij terugkeerde bij Twente.

Sportverslaggever Bart Hinke schreef gisteren in NRC Handelsblad over de slechte resultaten van FC Twente:

Het zou weer een feest worden bij Twente. Ruim dertien maanden later is de dynamiek in de technische staf misschien prettiger, maar de resultaten zijn vele malen slechter. Zes wedstrijden in 2013, vier punten. Dat is nu bij FC Twente meer dan genoeg voor ontslag. Alleen ontbreken daarvoor de financiële middelen. McClaren, kampioenenmaker van 2010 en held in Enschede en omstreken, is diep gevallen. Sentimenten spelen geen rol meer en op zijn trackrecord alleen redt hij het niet. Mogelijk wel op zijn afkoopsom. Bovendien: landskampioen Ajax komt zaterdagavond op bezoek, moet je dat een interim-trainer aan doen?

McClaren reageerde afgelopen weekend als volgt op de verloren wedstrijd tegen Heerenveen:

Munsterman: begrip voor besluit

Voorzitter Joop Munsterman zegt in een reactie op het vertrek van McClaren begrip te hebben voor zijn besluit, al had hij goede hoop dat de tegenvallende prestaties omgebogen konden worden.

“Steve heeft echter aangegeven dat het in het belang van een ieder beter is de club per direct te verlaten. Wij hebben begrip voor zijn beslissing en respecteren deze.”

Twente wordt voorlopig geleid door assistent-trainer Alfred Schreuder. Hij wordt geholpen door Boudewijn Pahlplatz en Youri Mulder.