Topambtenaar Buijink verlaat EZ om bankenlobby te leiden

Den Haag, 29-12-08. Chris Buijink, secr. generaal Economische Zaken. Foto Leo van Velzen NrcHb.
Den Haag, 29-12-08. Chris Buijink, secr. generaal Economische Zaken. Foto Leo van Velzen NrcHb. Chris Buijink is meer dan dertig jaar verbonden aan het ministerie van Economische Zaken, sinds 2007 als secretaris-generaal. Foto NRC / Leo van Velzen

Chris Buijink, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken, wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Op 1 juni zal hij Boele Staal opvolgen bij de belangrijke lobbyclub van de financiële sector.

Twitter avatar chrisbuijink Chris Buijink Nieuwe baan. Per 1 juni stap ik over naar de #NVB @Bankensector. Zie daarnaar uit, maar zal het mooiste ministerie van Den Haag missen #EZ

Buijink (58) werkt sinds 1980 in diverse functies bij het ministerie van Economische Zaken. Hij was onder meer plaatsvervangend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, plaatsvervangend secretaris-generaal en directeur-generaal Ondernemen en Innovatie. Sinds 2007 is Buijink de hoogste ambtenaar van het departement en geldt hij als invloedrijk in Den Haag.

In zijn traditionele nieuwjaarsartikel in economenblad Economisch Statistische Berichten zei Buijink begin dit jaar dat semi-publieke sectoren zoals woningcorporaties, de zorg en het spoor meer sturing moeten krijgen van de politiek en de huidige vrijheid ingeperkt moet worden. Goede dienstverlening in deze sectoren zorgt volgens hem voor een meer concurrerende economie en een goed vestigingsklimaat.

Tegelijkertijd met de komst van Buijink nemen de voorzitters van de raden van bestuur van Rabobank, ING en ABN AMRO zitting in het bestuur van de NVB, om “het belang van de dialoog met alle stakeholders te benadrukken”.

Boele Staal kondigde in juli vorig jaar in het bestuur van de NVB al aan op een geschikt moment met pensioen te willen gaan.