Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Negentien toeristen omgekomen bij ongeluk met luchtballon in Luxor’

Rescue workers inspect the scene of a balloon crash outside al-Dhabaa village, just west of the city of Luxor, 510 kilometers (320 miles) south of Cairo, Egypt, Tuesday, Feb. 26, 2013. A hot air balloon flying over Egypt's ancient city of Luxor caught fire and crashed into a sugar cane field on Tuesday, killing at least 19 foreign tourists, a security official said. (AP Photo/Hagag Salama)
Rescue workers inspect the scene of a balloon crash outside al-Dhabaa village, just west of the city of Luxor, 510 kilometers (320 miles) south of Cairo, Egypt, Tuesday, Feb. 26, 2013. A hot air balloon flying over Egypt's ancient city of Luxor caught fire and crashed into a sugar cane field on Tuesday, killing at least 19 foreign tourists, a security official said. (AP Photo/Hagag Salama) Reddingswerkers zijn ter plaatse op de plek van het ongeval even buiten al-Dhabaa, ten westen van Luxor. Foto AP / Hagag Salama

Bij een ongeluk met een heteluchtballon bij Luxor zijn vandaag zeker negentien buitenlandse toeristen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn Fransen, Britten en andere buitenlanders. Dat heeft een Egyptische functionaris meegedeeld aan persbureau AP.

Negen van de slachtoffers zijn Chinezen uit Hong Kong, liet een reisbureau in de Chinese stad weten. Bij het ongeluk zijn geen Nederlanders omgekomen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persdienst Novum.

Sabotage of een aanslag wordt uitgesloten meldt de zegsman aan persbureau Reuters. De ballon vatte vlam, waarna de gastanks explodeerden en de ballon driehonderd meter neerstortte. De ballon kwam neer in een suikerrietveld ten westen van Luxor, dat 510 kilometer ten zuiden van Kaïro ligt.

De piloot van de luchtballon en één toerist wisten de crash te overleven door uit de mand te springen op 10-15 meter boven de grond. De piloot wordt behandeld voor brandwonden.

Ongelukken met ballonvaarten gebeuren vaker

Ballonvluchten in de vroege ochtend zijn populair bij toeristen die Luxor bezoeken en de faraonische tempels en de Vallei der Koningen willen zien, inclusief het graf van Toetanchamon.

De crash is een van de ergste ongelukken met toeristen in Egypte sinds president Hosni Mubarak in 2011 bij een opstand werd verdreven. Toerisme is voor Egypte een belangrijke inkomstenbron. In het gebied zijn vaker ongelukken met luchtballonnen gebeurd. In 2009 raakten zestien toeristen gewond toen hun ballon een zendmast voor mobiele telefonie raakte. Een jaar eerder raakten zeven toeristen gewond bij een soortgelijke crash, schrijft Novum.

Fotograaf Christopher Michel plaatste de volgende foto’s van het ongeval:

Twitter avatar chrismichel christopher michel More photos from tragic balloon flight in Luxor. #luxor #ballooncrash http://t.co/45XRXgKMVI
Twitter avatar chrismichel christopher michel More photos from Luxor balloon tragedy. http://t.co/QP8dFYMqwA