Samsom: dit jaar geen nieuwe bezuinigingen - ’4 miljard extra in 2014’

Diederik Samsom liet vandaag weten dat de 3-procentsnorm ‘belangrijk is’, maar dat er in de huidige ‘buitengewone omstandigheden’ van afgeweken kan worden. Voor dit jaar ziet hij geen noodzaak voor nieuwe bezuinigingen. Voor 2014 staan al wel extra miljardenbezuinigingen op stapel, zo meldt RTL vanavond.

Diederik Samsom, vorige week in Den Haag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Diederik Samsom liet vandaag weten dat de 3-procentsnorm ‘belangrijk is’, maar dat er in de huidige ‘buitengewone omstandigheden’ van afgeweken kan worden. Voor dit jaar ziet hij geen noodzaak voor nieuwe bezuinigingen. Voor 2014 staan al wel extra miljardenbezuinigingen op stapel, zo meldt RTL vanavond.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemde de begrotingsnorm vandaag een ‘duidelijke streep’. De 3-procentsnorm moet ook volgens Samsom uiteindelijk wel gehaald worden, maar dat moet op een manier en in een tempo dat ‘verstandig is voor de groei en de werkgelegenheid’. De norm voor het begrotingstekort kan om die reden ook een jaar later gehaald worden, een mogelijkheid die Eurocommissaris Olli Rehn vorige week liet doorschemeren.

Donderdag nieuwe raming CPB

Deze uitspraken komen in aanloop naar de nieuwe ramingen die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag presenteert. De laatste cijfers van het CPB kwamen uit op een tekort van 3,8 procent over 2012, terwijl voor dit jaar 3,3 procent werd voorzien. Verwacht wordt dat de cijfers van morgen ook een begrotingstekort van boven de 3 procent laten zien voor 2013.

Update 20.15 uur: Volgens RTL gaat het kabinet in 2014 wel degelijk extra maatregelen nemen om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen. Het kabinet wil volgend jaar tussen de 3,5 en vier miljard euro extra bezuinigen bovenop de 16 miljard euro die dit kabinet bij het aantreden overeen is gekomen, zo melden bronnen tegenover de zender.

Een van de plannen zou zijn dat bijna iedereen meer belasting gaat betalen. De belastingschijven worden bevroren. Deze maatregel levert een miljard euro op. Voor personeel in de zorg en voor andere mensen in de semipublieke sector dreigt de nullijn.

‘We willen niet op de cijfers vooruit lopen’

Zijlstra stelde vandaag dat de begroting op orde moet worden gebracht, ‘los van wat Brussel precies wil’. Hij wil de problemen oplossen ‘als ze zich voordoen’. Verder wil hij nog niet op de cijfers vooruit lopen.

Dat geldt eveneens voor Samsom, maar extra bezuinigen bij een hoger tekort dan 3 procent is volgens hem ‘geen automatisme’. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem begint morgenochtend aan een rondje langs alle fracties om ‘het proces van de komende maanden’ door te nemen.

Hij wil dit rondje af hebben voordat de cijfers van het CPB bekend worden gemaakt. Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de oppositie, omdat daar een meerderheid voor VVD en PvdA ontbreekt.