'Rabobank krijgt boete voor rol in renteschandaal'

De Rabobank moet een boete betalen van 440 miljoen dollar (338 miljoen euro) voor haar rol in het schandaal rond de manipulatie van rentetarieven in de Londense City. Persbureau Bloomberg meldt dat de Rabobank onderhandelt over een schikking met de Britse beurstoezichthouder en met Amerikaanse (beurs)autoriteiten.

Een woordvoerder van de Rabobank wilde vanochtend niet ingaan op de kwestie. Vorig jaar werd bekend dat twee handelaren die tot 2008 voor de bank in Londen hebben gewerkt, werden verdacht van betrokkenheid bij de zaak. Het renteschandaal kwam vorig jaar aan het licht en draait om de manipulatie van officiële tarieven die banken elkaar onderling in rekening brengen.

Deze rentetarieven – Euribor en Libor zijn in West-Europa de meest gehanteerde – worden wereldwijd op financiële markten gebruikt. Zij zijn medebepalend voor de hoogte van de spaarrente die banken aan hun klanten vergoeden en de hypotheekrente die huizenbezitters moeten betalen.

De rente op langlopende leningen wordt in de westerse wereld grotendeels bepaald door vraag en aanbod op de kapitaalmarkt. Die markt is zo groot dat deze rentes nauwelijks te manipuleren zijn.

Maar de tarieven op korte termijn worden grotendeels bepaald door afspraken tussen banken, zoals bij de Libor (de London Interbank Offered Rate) en de Euribor (de Euro Interbank Offered Rate).

Het wereldwijde schandaal met de rentetarieven heeft al een lange reeks boetes en schikkingen opgeleverd voor internationale banken. De Britse Barclays bank kreeg in de zomer van vorig jaar als eerste van de Britse en Amerikaanse autoriteiten boetes van in totaal 360 miljoen euro voor het manipuleren van twee invloedrijke rentetarieven. Die boete werd destijds als zeer hoog ervaren.

Daarna liepen de bedragen nog verder op. De Britse bank RBS heeft begin deze maand een boete van omgerekend 460 miljoen euro gekregen voor haar rol in het schandaal. De Zwitserse vermogensbeheerder en zakenbank UBS kreeg een boete van 1,1 miljard euro van diverse toezichthouders. Deutsche Bank maakte onlangs bekend 1 miljard euro te reserveren voor eventuele schikkingen of boetes in het Libor-schandaal.