Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Plofkip eerder uit de schappen - Wakker Dier niet enthousiast

Milieudefensie en de Dierenbescherming protesteren dinsdag in een weiland in Middenmeer met een 'plofkip' tegen de bouwplannen voor een enorme kippenstal op deze locatie. De 'plofkip' staat voor een vleeskuiken die het risico loopt letterlijk dood te groeien en zal de komende tijd op verschillende plaatsen in Nederland verschijnen.
Milieudefensie en de Dierenbescherming protesteren dinsdag in een weiland in Middenmeer met een 'plofkip' tegen de bouwplannen voor een enorme kippenstal op deze locatie. De 'plofkip' staat voor een vleeskuiken die het risico loopt letterlijk dood te groeien en zal de komende tijd op verschillende plaatsen in Nederland verschijnen. Een protestactie van Milieudefensie en de Dierenbescherming tegen de plofkip in 2008. Foto ANP / Koen van Weel

Vanaf 2015 schakelen alle Nederlandse supermarkten over op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. Ook krijgen de vleeskippen vanaf dat jaar meer ruimte en afleiding, bevestigt een woordvoerder van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL aan persdienst Novum. Wakker Dier reageert negatief en zegt dat de plofkip wordt vervangen door een kruising van een normale kip met een plofkip.

De nieuwe kip moet maximaal vijftig gram per dag in gewicht toenemen. Bij de plofkip is dat 65 gram.

De kippen krijgen vanaf 2015 tien procent meer ruimte dan nu. Ook krijgen ze meer strooisel en meer graankorrels en strobalen om de verveling te verdrijven. Het licht blijft dan zes uur uit zodat de nacht voor de kippen langer duurt, nu blijft het licht nog maar vier uur uit. Supermarkten, slachterijen en pluimveehouders hebben hier gisteravond afspraken over gemaakt.

Verder zijn afspraken gemaakt over het gebruik van antibiotica.

“Ook willen we de milieudruk zo laag mogelijk houden. Dat is een hele opgave omdat die toeneemt zodra je meer aandacht geeft aan het welzijn van de kippen.”

Vorig jaar kwamen supermarkten al overeen dat de plofkip in 2020 niet meer wordt verkocht. Nu is een plan gemaakt hoe wordt overgeschakeld. Supermarktketen Deen kondigde eerder aan uiterlijk in 2014 geen plofkip meer te verkopen. Unilever, Johma, Olvarit en Struik zegden ook toe te stoppen met plofkip.

Wakker Dier negatief over afspraken: plofkip in flauwekulsaus

Wakker Dier reageert niet enthousiast op de aankondiging van de supermarkten. De supermarkten hebben volgens de stichting de afgelopen zomer beloofd in de toekomst alleen varkens- en kippenvlees met minimaal één ster van het Beter Leven kenmerk te verkopen. Met de welzijnseisen zoals die nu zijn gepland haalt het vlees volgens de stichting geen enkele ster. Door de plannen hoeft de ‘plofkip-industrie’ volgens de stichting pas over vijf jaar te beginnen met het stap voor stap vervangen van de ‘kreupele plofkip’.

Wakker Dier spreekt van een ‘plofkip in flauwekulsaus’:

“[...] zonder Beter Leven ster, 18 in plaats van 20 kippen per vierkante meter (per kip een extra oppervlakte ter grootte van een smartphone), nooit naar buiten en een paar dagen langer leven. En dat laatste pas in 2020, waardoor de plofkip-industrie en de supermarkten pas over 5 jaar hoeven te starten om stap voor stap de kreupele plofkip te vervangen door een kruising van een normale kip met een plofkip.”

De stichting kondigt aan onverminderd campagne te blijven voeren voor een plofkipvrij schap in 2015. Dat is volgens het CBL niet haalbaar omdat het overschakelen op een ander ras tijd vergt.

Kip meest gegeten vleessoort: 95 procent plofkip

In de vleesindustrie speelt kip een sleutelrol: het is wereldwijd de meest gegeten vleessoort. In Nederland worden jaarlijks 350 miljoen kippen geslacht, 150 miljoen daarvan worden ook in Nederland opgegeten. De rest gaat naar de export. Zo’n 95 procent van die kip is plofkip, een kip die in een gesloten stal met krachtvoer in zes weken tijd op een gewicht van 2,2 kilo wordt gebracht.