Omstreden kardinaal mijdt het conclaaf

De Schotse kardinaal Keith O’Brien zal volgende maand niet deelnemen aan het conclaaf, waarin een nieuwe paus wordt gekozen. O’Brien kondigde gisteren onverwachts zijn aftreden met onmiddellijke ingang aan, nadat dit weekeinde vier priesters in de Britse zondagskrant The Observer hem hadden beschuldigd van „oneerbare daden” en avances. De priesters wilden daarmee voorkomen dat de bijna 75-jarige aartsbisschop van St Andrews en Edinburgh volgende maand naar Rome zou afreizen voor het conclaaf.

O’Brien leek aanvankelijk niet van plan om aan het verzoek gehoor te geven, ook omdat hij daarmee indirect schuld zou bekennen. Daardoor kwam de aankondiging van zijn vertrek gisteren als een verrassing. Volgens het Vaticaan is het echter gebruikelijk dat een aartsbisschop terugtreedt op zijn 75ste – een leeftijd die O’Brien op 17 maart bereikt. Er zou geen druk op hem zijn uitgeoefend om te vertrekken.

O’Brien zelf gaf gisteren een andere uitleg. „Ik wil niet dat de aandacht van de media in Rome op mij gericht is, maar alleen op paus Benedictus XVI en zijn opvolger”, zei de kardinaal.

Nu O’Brien niet bij het conclaaf aanwezig zal zijn, richt de aandacht zich ook op andere kardinalen. In de VS proberen critici te voorkomen dat kardinaal Roger Mahony, emeritus aartsbisschop van Los Angeles, deelneemt. In Ierland bestaat kritiek op Seán Brady, de Ierse primaat. Beiden hebben volgens critici in het verleden geprobeerd seksueel misbruik door priesters te verhullen.

In een poging verdere onrust over de pausverkiezing te voorkomen heeft het Vaticaan aangekondigd dat de periode van vijftien dagen tussen de dood of het vertrek van een paus en het conclaaf voor de keuze van zijn opvolger verkort mag worden. Het Vaticaan uitte kritiek op Italiaanse media die hebben gevraagd om publicatie van het interne rapport over de zogeheten VatiLeaks, gelekte vertrouwelijke documenten uit het Vaticaan. De kerk beschuldigt de media ervan „valse en beschadigende” geruchten te verspreiden om kardinalen te beïnvloeden. (Reuters, AP, AFP)