NRC: Slotervaart heropent overleg met verzekeraar Achmea

AMSTERDAM - Exterieur Slotervaart ziekenhuis. ANP KOEN VAN WEEL
AMSTERDAM - Exterieur Slotervaart ziekenhuis. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP / Koen van Weel

De tijdelijke leiding van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft de onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea direct heropend na schorsing van bestuursvoorzitter Aysel Erbudak afgelopen vrijdag. Dat meldt NRC. Het ziekenhuis distantieert zich inmiddels volledig van het beleid van Erbudak.

Het ziekenhuis en Achmea kregen recent een conflict over de dit jaar te leveren zorg. Achmea besloot onlangs voor 2013 geen zorg in te kopen bij het Amsterdamse ziekenhuis en raadt zijn verzekerden aan het ziekenhuis te mijden. Hierdoor dreigt het voortbestaan van het Slotervaart in gevaar te komen. Meer dan de helft van de patiënten van het Amsterdamse ziekenhuis zou daardoor een aanmerkelijk lagere vergoeding krijgen voor behandelingen.

Volgens de verzekeraar wilde het ziekenhuis veel harder groeien dan landelijk is afgesproken. Volgens bestuursvoorzitter Erbudak wilde Achmea te weinig vergoeden.

Ziekenhuis neemt afstand van Erbudak en nodigt Achmea opnieuw uit

Het Slotervaartziekenhuis heeft nu in harde bewoordingen afstand genomen van Erbudak. Ook distantieert het ziekenhuis zich nadrukkelijk van de kritiek die de inmiddels geschorste bestuursvoorzitter gaf op zorgverzekeraar Achmea. Dat blijkt uit een intern bericht dat de huidige leiding aan alle medewerkers heeft gestuurd.

Na de schorsing van Erbudak is Achmea opnieuw door het Slotervaart Ziekenhuis uitgenodigd om te praten over een contract voor 2013, bevestigt een woordvoerder van de zorgverzekeraar aan NRC. In de brief aan de medewerkers van het Slotervaart wordt gesteld dat Erbudak “op eigen houtje” handelde “zonder goedkeuring van de overige bestuursleden, zonder goedkeuring van de raad van commissarissen en zonder goedkeuring van de aandeelhouder”.

Benadrukt wordt dat Erbudak niet langer bevoegd is het ziekenhuis te vertegenwoordigen. Daarnaast wordt op voorhand afstand genomen van “eventuele onjuiste en beschuldigende informatie die mevrouw Erbudak in de pers verstrekt omtrent Achmea”.

Nu zowel de raad van commissarissen en de medeaandeelhouders hun handen hebben afgetrokken van Aysel Erbudak als bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis ziet het er somber voor haar uit. Foto ANP / Robin UtrechtNu zowel de raad van commissarissen en de medeaandeelhouders hun handen hebben afgetrokken van Aysel Erbudak als bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis ziet het er somber voor haar uit. Foto ANP / Robin Utrecht

Ook medeaandeelhouders keren Erbudak de rug toe

Medisch Contact meldt vandaag overigens dat ook de medeaandeelhouders Erbudak inmiddels zouden laten vallen op basis van president-commissaris Theo Dekker van het Amsterdamse ziekenhuis.

Het Slotervaartziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die in private handen zijn. De erfgenamen van de eind vorig jaar overleden vastgoedondernemer Jan Schram zijn de belangrijkste aandeelhouders van het ziekenhuis. Het is niet bekend hoeveel aandelen Erbudak bezit.