Nieuwe gedichten Nobelprijswinnaar Kipling ontdekt

Joseph Rudyard Kipling/ Foto AP

Amerikaans academicus Thomas Pinney heeft 50 nieuwe gedichten ontdekt van Jungle Book-auteur Rudyard Kipling (1865-1936). Dat weet The Guardian. Ze geven nieuw inzicht in de preoccupaties van de Britse Nobelprijswinnaar.

Zo ontdekte Pinney, emeritus professor in de Engelse literatuur aan de Universiteit van Californië, tussen familiepapieren het gedicht ‘Epitaphs of the War’, waarin Kipling zijn vroegere enthousiasme voor de Eerste Wereldoorlog betreurt. Hij spoorde zijn zoon John aan in de oorlog te gaan vechten. In 1915 kwam John bij The Battle of Loos om het leven. In zijn ‘epitaph’ schrijft Kipling:

‘if any question why we die/

Tell them, because our fathers lied.’

In een ander gedicht, ‘The Press’, beklaagt Kipling over opdringerige journalisten:

‘Have you any morals?/

Does your genius burn?/

Was your wife a what’s its name?/

How much did she earn?

Pinney noemt de vondst van de gedichten niet opmerkelijk. Hij stelt in The Guardian dat Kipling, in 1907 winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, lange tijd door academici is genegeerd. Waarschijnlijk heeft dat politieke redenen gehad. Kipling was bij leven en welzijn een populair schrijver, maar joeg mensen tegen zich in het harnas met zijn te triomfalistische houding ten opzichte van het Britse Imperialisme. De Britse schrijver en journalist George Orwell betitelde Kipling als ‘the prophet of British Imperialism’, geen eretitel. Ook is Kipling racisme verweten.

De vijftig door Pinney ontdekte gedichten zijn, samen met grofweg 1.300 andere Kipling-gedichten, opgenomen in de Cambridge Edition of the Poems of Rudyard Kipling, de eerste complete uitgave van diens poëzie.