Kortkolom economie

Plofkip verdwijnt uit supermarktschap

Amsterdam. Vanaf 2015 schakelen alle Nederlandse supermarkten over op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. Dat bevestigt supermarktbrancheorganisatie CBL na een bericht in de Volkskrant. De nieuwe kip mag maximaal vijftig gram per dag in gewicht toenemen. Bij de plofkip is dat 65 gram. De kippen krijgen vanaf 2015 tien procent meer ruimte ter beschikking dan nu. Belangenorganisatie Wakker Dier is niet enthousiast. Ze spreekt van „plofkip in flauwekulsaus” en kondigt aan campagne te blijven voeren voor een plofkipvrij schap in 2015. (Novum)

Duitsland handelt meest met Frankrijk

Amsterdam. Frankrijk was vorig jaar wederom de belangrijkste handelspartner voor Duitsland. Tussen beide landen werd in 2012 in totaal voor 169,2 miljard euro in- en uitgevoerd. Dat meldde het Duitse statistiekbureau Destatis vanochtend op basis van voorlopige cijfers. Nederland komt op plaats twee met 157,6 miljard en China staat op de derde plaats met 143,9 miljard. Duitsland exporteerde vorig jaar goederen met een waarde van 104,5 miljard euro naar Frankrijk. (Novum)

Wisselende vraag drukt omzet Neways

Amsterdam.Neways Electronics uit Son heeft vorig jaar een netto-omzet geboekt van 274,3 miljoen euro, een daling van ruim 3,5 procent ten opzichte van 2011. Dat maakte het bedrijf dat elektronische schakelingen produceert vanochtend bekend. Oorzaak voor de daling was de sterk wisselende vraag naar elektronische componenten en systemen. Inclusief bijzondere baten en lasten draaide Neways een verlies van 0,4 miljoen euro. (Novum)

Tomtom gaat leveren aan Intel-dochter

Amsterdam. Tomtom levert voortaan kaarten en informatie aan Intel-dochter Telmap, dat onder meer navigatieapplicaties maakt voor smartphones en data aan levert aan ontwikkelaars van apps. Dat maakten de bedrijven vanochtend bekend. Telmap wil met de gegevens van Tomtom nieuwe functionaliteiten, zoals 3D-kaarten, toevoegen aan de bestaande diensten. (Novum)