Italiaanse kranten over uitslag: ‘onbestuurbaar’, ‘land gespleten’

epa03596267 Italian Secretary of Democratic Party (PD), Pier Luigi Bersani, speaks during the Italian late night television talk show 'Conferenza Stampa - RAI Parlamento', at Saxa Rubra Rai's Studios in Rome, Italy, 22 February 2013. The Italian general elections will be held on 24 and 25 February. Bersani, leader of a centre-left coalition, is the frontrunner, and his alliance is expected to win around 35 per cent of the votes, but may fall short of a few seats in the Senate, where Beppe Grillo has said his deputies would remain in opposition. EPA/CLAUDIO PERI
epa03596267 Italian Secretary of Democratic Party (PD), Pier Luigi Bersani, speaks during the Italian late night television talk show 'Conferenza Stampa - RAI Parlamento', at Saxa Rubra Rai's Studios in Rome, Italy, 22 February 2013. The Italian general elections will be held on 24 and 25 February. Bersani, leader of a centre-left coalition, is the frontrunner, and his alliance is expected to win around 35 per cent of the votes, but may fall short of a few seats in the Senate, where Beppe Grillo has said his deputies would remain in opposition. EPA/CLAUDIO PERI Screenshot van de website van La Repubblica

De Italiaanse ochtendkranten zijn eensluidend in het oordeel vanmorgen: Italië is onbestuurbaar geworden, Berlusconi maakt z’n comback en de grote winnaar van de verkiezingen is Beppe Grillo.

De headlines van La Stampa luiden op de site:

“Italië onbestuurbaar. 5 Sterren eerste partij, PDL comeback. Monti flop, derde weg mislukt.”

De krant La Repubblica kopt vanmorgen:

“Italië is onbestuurbaar. Senaat is gespleten. Grillo eerste partij.”

De Corriere della Sera kopt online:

“Geen meerderheid in Senaat, Grillo eerste partij. Berlusconi comeback.”

De krant schrijft dat de echte nederlaag is geleden door Bersani’s partij PD.

La Nazione meldt:

“De Democratische Partij claimde overwinning, maar het is een koude douche.”

Screenshot van voorpagina La Stampa. Screenshot van voorpagina La Stampa.

Gevestigde partijen onderschatten Grillo

De kranten zijn het ook eens dat de onverwachte winnaar van de verkiezingen de 5-sterren beweging is van de Italiaanse komiek Beppe Grillo, waar vooral jongere Italianen zich toe aangetrokken voelden. De commentatoren van La Repubblica zijn het er over eens dat de gevestigde partijen de kracht van een grassroots beweging als die van Grillo onderschat hebben. Massimo Giannini, commentator van de krant schrijft vanmorgen:

“De ‘non-partij’ is de grootste partij van het land geworden.”

Corriere della Sera signaleert ook dat Grillo beter dan alle andere partijen gebruik heeft weten te maken van social media en internet optimaal heeft gebruikt. Ruim een ​​op de drie Italianen heeft informatie van het web gebruikt om zijn keuze op te baseren.

Screenshot van voorpagina van Corriere della Sera.Screenshot van voorpagina van Corriere della Sera.

Historisch lage opkomst

Renato Mannheimer, commentator van de krant schrijft overigens ook over de aanzienlijke daling van de participatie aan de verkiezingen, die de laagste lijkt te zijn geweest in de geschiedenis van het land sinds 1946.

“In 2006 ging 57 procent stemmen, in 2008 was het 55 procent; gisteren kwam slechts 52 procent van de kiezers opdagen. Deels is dat te wijten aan de toenemende vergrijzing van de bevolking, maar ook aan de onvrede van de kiezers.”

Screenshot van de voorpagina van Il Giorno. Screenshot van de voorpagina van Il Giorno.

Grote verdeeldheid in het land

Michele Brambila commentator van La Stampa beschrijft in een mooie analyse de verdeeldheid van het land die niet alleen politiek, maar ook geografisch Italië uit elkaar rukt. Het rijke noorden stemt van oudsher op Berlusconi, maar ook veel kleinere ondernemers die normaal gesproken stemmen voor het midden hebben nu voor Berlusconi gekozen. En links begrijpt dat niet, haalt Brambila de Democratische Partij aan:

“Dat niet begrijpen toont de grote afstand tussen de wereld van kleine en middelgrote ondernemingen, die de ruggengraat van het land vormen. De loodsen, de ambachtslieden, de BTW-nummers, die wereld is het afgelopen jaar vooral bezig geweest met een paar grote rampen: de crisis, de hoge belastingen en de ineenstorting van consumptie. Berlusconi was een meester in het aanvoelen van de stemming van het volk, hij wist dat hij zich moest richten op vraagstukken die de discussie in het Noorden al maanden monopoliseren: de belastingen. Het geld dat u niet heeft.”