Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ellen Schoenaerts

We zaten in de auto van Wageningen naar Amsterdam. De auto rook zoals de meeste auto’s naar natte hond en sigaretten. We stopten bij een benzinepomp om flessen water en pakjes kauwgom te halen.
Achter het stuur zat een man die onafgebroken verhalen vertelde. Ik vond alle verhalen interessant want: afkomstig uit een ander en onbegrijpelijk leven. De man kende veel bekende Nederlanders. Hij vertelde ons ongegeneerd van alles over de bekende Nederlanders zonder te weten of wij, zijn medepassagiers iets met de informatie zouden gaan doen.

De verhaallijnen kwamen op zo’n ingewikkelde manier samen dat je er dicht bovenop moest zitten wilde je er enigszins iets van kunnen begrijpen, bovendien spraken we in vertrouwen met elkaar; we zouden niets met de informatie doen, dat wist de man ook. Daarna vertelde de man achter het stuur over zijn eigen leven. Het ging vooral over vrouwen. Hij had nog nooit van zijn leven voor één vrouw kunnen kiezen, voor één iemand durven gaan. Hij wilde pas een vrouw wanneer zij hem (dankzij zijn gerommel en gerotzooi) niet meer wilde. Ellen Schoenaerts (Spotify, iTunes), een Vlaamse zangeres die ook in de auto zat (en ik noem haar naam omdat ze wel bekend is in Vlaanderen en niet in Nederland en omdat daar maar eens verandering in moet komen) zei dat de man achter het stuur de onbereikbare vrouw moest laten gaan. “Dat ben je aan haar verplicht,” zei ze. “Je maakt haar kapot met je twijfels. Jij bent niet absoluut. Alles is misschien bij jou.”

“Alles is sowieso misschien,” zei ik, niet om voor de man op te komen maar om mijn gedachte hardop uit te spreken. Daar was Ellen Schoenaerts het niet mee eens.

Ze zei dat de dingen in je hoofd misschien zijn en de dingen in je hart absoluut. Ze sprak het woord absoluut zo mooi uit dat ik er kippenvel (in Vlaanderen kiekevlees) van kreeg.

“Mensen die niet absoluut voor iets durven te gaan zijn laf,” zei ze. “Ze leven niet.”

“Absoluut kan altijd veranderen in misschien,” zei ik.

“Dat kan,” zei Ellen Schoenaerts, “maar je hebt er niets aan om op die manier te denken. Je moet zonder twijfel voor iets gaan en verder geen gezeik. Absoluut, onthoud je dat?”