Depardieu is nu ook thuis in Tsjetsjenië

Actor Gerard Depardieu (R) poses for a picture with Chechen President Ramzan Kadyrov during a meeting at the presidential residence as he visits the capital of the Chechen Republic Grozny February 25, 2013. REUTERS/Rasul Yarichev (RUSSIA - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS)
Actor Gerard Depardieu (R) poses for a picture with Chechen President Ramzan Kadyrov during a meeting at the presidential residence as he visits the capital of the Chechen Republic Grozny February 25, 2013. REUTERS/Rasul Yarichev (RUSSIA - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS) REUTERS

Ramzan Kadyrov, de president van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, heeft gisteren de woede van Tsjetsjenen gewekt, door de Franse acteur Gérard Depardieu een appartement met vijf kamers in de hoofdstad Grozny kado te doen. De 36-jarige Kadyrov heeft sinds december een Instagram-account. Daarop plaatste hij foto’s van zijn treffen met de Franse acteur, die onlangs het Russische staatsburgerschap kreeg.

Op de kritiek op zijn geschenk aan Depardieu reageerde Kadyrov laconiek. „Ik heb de afgelopen drie dagen de sleutels van achttien appartementen overhandigd aan inwoners van onze republiek.” Volgens hem moeten Tsjetsjenen juist de gastvrijheid waarop ze zich beroepen in ere houden.

Gérard Depardieu, die ook in Rusland beroemd werd met films als Cyrano de Bergerac en Green Card (beide 1990), werd in januari Russisch staatsburger, nadat hij zich beklaagd had over de hoge Franse belastingen. Een dag voor zijn bezoek aan Tsjetsjenië, waar hij beloofde een film over te maken, kreeg hij al de sleutels van zijn andere huis op de Democratiestraat 1 in Saransk, republiek Mordovië.

Kadyrov wordt er door mensenrechtenorganisaties van beschuldigd een militie te hebben geleid, verantwoordelijk voor een groot aantal moorden, verkrachtingen, martelingen en ontvoeringen in de republiek, onder het mom van strijd met islamitische rebellen.