De nominatie die er niet was

Director Ben Affleck holds his best picture award for his film "Argo" at the 2013 Vanity Fair Oscars Party in West Hollywood, California February 25, 2013. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES TAGS:ENTERTAINMENT) (OSCARS-PARTIES)
Director Ben Affleck holds his best picture award for his film "Argo" at the 2013 Vanity Fair Oscars Party in West Hollywood, California February 25, 2013. REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES TAGS:ENTERTAINMENT) (OSCARS-PARTIES) REUTERS

Oscarbuzz

‘How do you like them apples?’, kopte The Huffington Post gisteren urenlang groot op de homepage boven een foto van Ben Affleck met zijn Oscar. Alsof de winst van Afflecks film Argo de ultieme revanche is op het feit dat hij als regisseur van de film werd overgeslagen bij de nominaties begin vorige maand.

Wat is er gebeurd?

Dat Affleck ondanks die regelrechte ‘snub’ zondagavond toch het podium op mocht en de belangrijkste prijs van de avond in ontvangst mocht nemen, is een happy ending dat in Hollywood geschreven had kunnen worden.

Niet dat het een echte verrassing was. Vanaf het moment dat de leden van ‘The Academy’ besloten Affleck niet te nomineren groeide Argo’s momentum met de dag. Er werden kolommen volgeschreven over de nominatie die er niet was. En enkele journalisten waren zelfs zo verontwaardigd dat ze opriepen tot een write in vote (een ongebruikelijke manier om te stemmen op iemand die niet op de stemkaart staat).

‘De snub is wellicht het beste wat Affleck ooit is overkomen’, schreef The L.A. Times gisteren. „Sinds de ochtend dat de Academy zijn naam verrassend genoeg niet noemde, zijn Affleck en zijn film on a roll.” Affleck mocht de afgelopen weken inderdaad vrijwel iedere filmprijs waarvoor zijn film was genomineerd in ontvangst nemen. Met al die steunbetuigingen begon de ‘fout’ van de Academy steeds lulliger te lijken.

Hebben de leden van de Academy hun stem daarom massaal op Afflecks film uitgebracht, als goedmakertje? De Oscarstembus sloot in ieder geval pas vorige week dinsdag – twee dagen nadat Affleck in Londen ook al een Bafta (Britse Oscar) voor beste regisseur en film had ontvangen.

Is Argo dan geen terechte winnaar?

Argo is een perfecte Oscarwinnaar. Een film over de CIA die een groep Amerikanen redt uit Teheran door zich voor te doen als filmploeg; het past perfect in het straatje van de leden van de Academy (veelal oudere, blanke Amerikanen). Maar Lincoln van Steven Spielberg, die tot een maand of twee geleden nog de grote favoriet was, ook. Daarbij komt het zelden voor dat een film waarvoor de regisseur niet is genomineerd, wint – in 85 jaar Oscargeschiedenis gebeurde dat slechts drie keer eerder.

En Affleck, was hij blij?

De regisseur zelf zei in zijn ontvangstspeech nooit verwacht te hebben dat hij ooit nog eens op het Oscarpodium zou mogen klimmen. Affleck won vijftien jaar gelden samen met Matt Damon een Oscar voor het script van Good Will Hunting, maar leek daarna af te glijden naar slechte actiefilms, grote filmflops en tabloidrelaties. De Amerikaanse media zien Afflecks winst als zijn definitieve terugkeer tot de filmtop. Of zoals Forbes kopt: „Congratulations to Ben Affleck, Hollywood’s Greatest Failure.” Over veertig jaar maakt iemand een film over de grote comeback van Ben Affleck.