Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Park roept Noord-Korea op nucleair programma te stoppen

South Korea's incoming president Park Geun-Hye (C) speaks during her presidential inauguration ceremony at the National Assembly in Seoul on February 25, 2013. Park Geun-Hye was sworn in as South Korea's first female president on February 25, vowing zero tolerance with provocations from a nuclearised North Korea and a new era of economic prosperity for all. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
South Korea's incoming president Park Geun-Hye (C) speaks during her presidential inauguration ceremony at the National Assembly in Seoul on February 25, 2013. Park Geun-Hye was sworn in as South Korea's first female president on February 25, vowing zero tolerance with provocations from a nuclearised North Korea and a new era of economic prosperity for all. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE De nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-Hye waarschuwt Noord-Korea te stoppen met het nucleaire programma. Foto AFP / Jung Yeon-Je

President Park Geun-hye van Zuid-Korea heeft vannacht Noord-Korea opgeroepen zijn nucleaire programma te beëindigen en te kiezen voor vrede en gezamenlijke ontwikkeling. Park deed die oproep in een toespraak die ze hield tijdens haar inauguratie.

Ze zei ook dat er langzaam weer vertrouwen moet worden opgebouwd in de relatie tussen beide landen. De oproep van Zuid-Korea’s eerste vrouwelijke president komt vlak nadat Noord-Korea een derde kernproef heeft uitgevoerd. De ondergrondse kernproef was de eerste onder leider Kim Jong-un. Park zei tijdens haar speech:

“Ik doe een dringend beroep op Noord-Korea om alle nucleaire ambities onmiddellijk te laten varen en zich te begeven op het pad van vrede en gezamenlijke ontwikkeling.”

Park, die in december werd gekozen, waarschuwde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un:

“Noord-Korea’s recente kernproef stelt het leven en de toekomst van het Koreaanse volk op de proef, en laat er geen misverstand over bestaan: de grote verliezer zal Noord-Korea zelf zijn.”

Dochter van dictator Park Chung-hee

Park is de dochter van de vroegere president en dictator Park Chung-hee, die in 1979 werd doodgeschoten. Haar moeder kwam vijf jaar daarvoor om het leven tijdens een moordaanslag waarbij haar vader ook al het doelwit was. Haar belofte in de aanloop naar de verkiezingen dat ze toenadering zou zoeken tot Noord-Korea als dat land zijn nucleaire wapenprogramma beëindigt, is door de recente kernproef meteen een lakmoesproef voor haar beleid.

De nieuwbakken president staat ook in het binnenland voor een aantal lastige taken zoals het aanpakken van de stagnerende economie en een groeiende werkloosheid.