VPRO neemt afscheid van directeur Marieke Schoenmakers

De functie directeur, die vervuld wordt door Marieke Schoenmakers, wordt geschrapt door de VPRO.
De functie directeur, die vervuld wordt door Marieke Schoenmakers, wordt geschrapt door de VPRO. Foto ANP / Marcel Hemelrijk

VPRO-directeur Marieke Schoenmakers vertrekt. De raad van toezicht heeft besloten de functie van directeur per 1 mei te schrappen vanwege bezuinigingsmaatregelen, meldt de omroep vandaag tegenover persbureau Novum.

De 46-jarige Schoenmakers is sinds begin januari 2008 lid van de directie van de VPRO. Onder haar leiding kwam de omroep onder meer met het programma Beagle, in het Kielzog van Darwin en werd het jongerenmerk Dorst opgericht.

Algemeen directeur Lennart van der Meulen blijft voorlopig in zijn huidige functie aan. De functie van Schoenmakers werd vijf jaar geleden toegevoegd aan de directie om de omroep te professionaliseren en het cultureel ondernemerschap te bevorderen.

Functie wordt geschrapt door bezuinigingen

De VPRO moet, net als de rest van de publieke omroepen, fors bezuinigen. De omroep is volgens een woordvoerder bezig met een reorganisatieplan. Het schrappen van de directeurspost past daarbij. In de zomer wordt meer over bekend over de reorganisatie. De VPRO moet dertig procent van zijn budget inleveren.