Verdachte van moord op Tunesische oppositieleider gearresteerd

De Tunesische oppositieleider Chokri Belaid op een foto uit 2010. Op 6 februari werd hij voor zijn huis doodgeschoten. Foto AP / Hassene Dridi

In Tunesië is een islamistische fundamentalist gearresteerd die verdacht wordt van de moord op de Tunesische oppositieleider Chokri Belaid, eerder deze maand.

Een woordvoerder van de politie meldt volgens persbureau Reuters dat ze “een salafist hebben gearresteerd die verdacht wordt van de moord”. Meer details werden niet gegeven.

Belaid werd op 6 februari bij het verlaten van zijn huis in hoofdstad Tunis neergeschoten. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. Hij had zich altijd fel uitgesproken tegen de islamitische regering en geweld door radicale moslims. Hij beschuldigde de autoriteiten ervan niet genoeg te doen tegen geweld door ultraconservatieven. Volgens zijn familie werd hij regelmatig met de dood bedreigd.

De moord leidde tot veel ophef in Tunesië. Op de dag van de begrafenis van Belaid gingen tienduizenden de straat op. Het kwam toen tot rellen.